Prezident podpísal: Vyššie dávky a ochrana kultúry na obzore!
03 | 10 | 2024 I Bari Zajačková/ TASR

BRATISLAVA - Prezident Peter Pellegrini v stredu podpísal tri dôležité novely zákonov, ktoré prinesú významné zmeny v oblasti sociálnej podpory, kultúry národnostných menšín a ochrany pamiatok. Tieto kroky sú súčasťou snahy vlády o zlepšenie životnej úrovne občanov a zachovanie kultúrneho dedičstva Slovenska.

Výrazné zvýšenie príspevku na pohreb prinesie úľavu pozostalým

Od nového roka sa príspevok na pohreb zvýši z pôvodných 79,67 eura na 200 eur. Táto zmena prichádza po dlhých 16 rokoch a reaguje na výrazný nárast životných nákladov vrátane cien pohrebných služieb.

"Od poslednej úpravy výšky príspevku na pohreb v roku 2007 došlo k výraznému nárastu životných nákladov vrátane cien pohrebných služieb, čo spôsobilo, že aktuálna suma príspevku je nedostatočná na pokrytie nákladov spojených s pohrebom," uviedli predkladatelia novely z radov SNS.

Tento krok je vnímaný ako príspevok k sociálnej spravodlivosti a má za cieľ zmierniť finančné zaťaženie rodín po strate blízkej osoby.

Fond na podporu kultúry národnostných menšín dostane viac prostriedkov

Ďalšou významnou zmenou je zvýšenie alokácie pre Fond na podporu kultúry národnostných menšín (FPKNM) na 8,8 milióna eur. Toto navýšenie o pol milióna eur súvisí s oficiálnym uznaním vietnamskej národnostnej menšiny ako 14. oficiálnej menšiny v SR.

V súvislosti s touto zmenou sa zvýši aj počet členov Správnej rady FPKNM z 15 na 17. "Keďže za koordinačnú radu alebo odbornú radu vietnamskej národnostnej menšiny pribudne v správnej rade fondu jeden člen správnej rady, správna rada by mala párny počet členov. Z tohto dôvodu sa navrhuje, aby ministerka kultúry SR menúvala a odvolávala dvoch členov správnej rady," vysvetlili predkladatelia novely.

Predĺženie lehoty na kúpu národných kultúrnych pamiatok štátom

Treťou významnou zmenou je predĺženie lehoty na uplatnenie predkupného práva štátu pri kúpe národnej kultúrnej pamiatky z 30 na 60 dní. Tento krok má zabezpečiť dostatočný čas na posúdenie významu a potenciálu danej pamiatky pre štát.

"Dôvodom je potreba náležitého časového priestoru na posúdenie, či nadobudnutie ponúkanej kultúrnej pamiatky má pre štát opodstatnený význam nielen z pohľadu ochrany pamiatkového fondu SR, ale tiež z pohľadu účelnosti a efektívnosti jej ďalšieho využitia pri plnení úloh štátu," objasnili poslanci, ktorí návrh predložili.

Tieto legislatívne zmeny sú dôkazom, že vláda aktívne reaguje na aktuálne potreby spoločnosti a snaží sa vytvárať podmienky pre lepší život občanov a zachovanie kultúrneho dedičstva Slovenska.

Demokrati chystajú PODVOD na voličov! Ich "referendum" je PRÁVNA KATASTROFA! (VIDEO)
KOŠICE - Náhlu horúčkovitú aktivitu Demokratov Jaroslava Naďa si všimla aj europoslankyňa Judita Laššáková. Tá vo videu na sociálnych sieťach pripomína, že ešte počas výjazdov pred voľbami do EP im v Košiciach položila otázku, ktorú Demokrati zo... Čítať ďalej
03 | 10 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok