POZOR, vodiči! Nové pravidlá pre zimné pneumatiky? VIEME, čo je pravda a čo výmysel!
03 | 10 | 2024 I Eka Balašková

Po sociálnych sieťach sa šíri informácia o tom, že od 1. októbra platia zmeny v používaní zimných pneumatík s tým, že všetky musia mať označenie horského symbolu. Aby vodiči neriskovali pokutu, podľa týchto správ musia zainvestovať do takýchto pneumatík. Ministerstvo vnútra túto informáciu na sociálnej sieti dementovalo.

Ministerstvo vnútra nie len že dementovalo informáciu, ktorá sa šíri sociálnymi médiami, ale aj vysvetlilo, aké pneumatiky sú použiteľné, odkedy je nutné používať zimné gumy a aké pokuty hrozia pri nedodržiavaní vyhlášky. Po rokovaní vlády minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) informoval o elektronickej peňaženke, ktorá má fungovať od 1. januára 2025.

Tento text možno poznáte

„Od utorka, 1. 10. 2024 budú všetci vodiči na Slovensku povinní používať len zimné pneumatiky s označením horský štít so snehovou vločkou alebo snehová vločka v horskom štíte s tromi vrcholmi. Symbol M+S nebude stačiť. Vodiči, ktorí nemajú pneumatiky s označením horského symbolu si musia kúpiť nové, inak riskujú pokutu. Jazda s pneumatikami označenými iba M+S bude na zasneženej či zľadovatelej ceste zakázaná.“

Takáto správa a jej mutácie kolujú sociálnymi sieťami a motoristi ju v obavách zdieľajú medzi svojimi priateľmi.  

MIMORIADNE: Zmizla ŠKOLÁČKA Kristína! Polícia prosí ľudí o pomoc, nevideli ste ju?
FIĽAKOVO- Polícia hľadá maloleté 14-ročné dievča. S prosbou o pomoc sa obrátila aj na ľudí na sociálnej seti. Každá informácia pomôže. Nevideli ste túto maloletú školáčku? Len 14-ročná Kristína z Fiľakova bola naposledy videná v Centre pre deti a... Čítať ďalej
02 | 10 | 2024 | Jarmila Vilhanová

Zareagoval rezort vnútra – nič sa nemení.

„Informácia, že od 1. októbra sa za „zimnú pneumatiku“ považuje u nás len taká, ktorá má horský symbol so snehovou vločkou – 3PMSF (Three Peak Mountain Snow Flake), teda nie je pravdivá,“ uviedol rezort vnútra s tým, že slovenská legislatíva umožňuje používať pneumatiky na jazdu na snehu označené horským symbolom (horský štít so snehovou vločkou alebo snehová vločka v horskom štíte s tromi vrcholmi ) ALEBO pneumatiky s označením M+S, M.S alebo M&S. (Ide o pneumatiky s vylepšenými trakčnými vlastnosťami v blate alebo čerstvom alebo roztopenom snehu.)

Michelin

Koho sa týkajú zmeny

„3PMSF je označenie pneumatík horským symbolom (symbol horského štítu so snehovou vločkou alebo symbol snehovej vločky v horskom štíte s tromi vrcholmi). V súvislosti s tým je potrebné uviesť, že to označenie sa týka výrobcov pneumatík, nie používateľov vozidiel,“ uviedol hovorca ministerstva vnútra Matej Neumann. Doplnil, že skratku M+S, pod ktorou sú myslené slová „blato a sneh“, si mnohí výrobcovia vysvetľujú po svojom a používajú ju aj pre pneumatiky určené do terénu ako do zimných podmienok.

Kedy mať prezuté?

Polícia vodičom každoročne odporúča nenechávať si „prezutie“ na poslednú chvíľu.

Platná úprava pre osobné motorové vozidlá hovorí o povinnosti zimných pneumatík v prípade, že sa na vozovke nachádza súvislá snehová vrstva, ľad alebo námraza.

Nákladné vozidlá a autobusy musia mať okrem vyššie uvedených prípadov zimné pneumatiky aspoň na jednej z hnacích náprav od 15. novembra do 31. marca.

Za nesplnenie povinnosti mať zimné pneumatiky, hrozí vodičovi v blokovom konaní pokuta 50 eur, v prípade správneho konania sa pokuta môže navýšiť aj na sto eur.

&set=a.222355776587829

Dva zákony z vlády

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok po rokovaní vlády informoval, že na zasadnutí 2. októbra boli prijaté dva zásadné zákony, ktoré spolu úzko súvisia. Národný bezpečnostný úrad navrhol zákon vytvára od 1. januára 2025 platformu elektronickej peňaženky v mobilných telefónoch a Ministerstvo vnútra navrhlo zákon, podľa ktorého táto elektronická peňaženka bude obsahovať elektronický občiansky preukaz a elektronický vodičský preukaz. Oba zákony podľa neho budú zaradené na najbližšiu schôdzu NR SR tak, aby bola plánovaná účinnosť legislatívne možná.

Alarmujúce čísla: 2000 policajtov zvažuje odchod, minister koná!
O požiadavkách, ktoré vychádzajú zo strany samotných policajtov, vedie Ministerstvo vnútra (MV) SR aktívnu komunikáciu. Pred rokovaním vlády v súvislosti s hrozbou odchodu veľkého množstva policajtov to zvýraznil minister vnútra Matúš Šutaj Eštok... Čítať ďalej
02 | 10 | 2024 | Bari Zajačková/ TASR

Vylepšenia už v prvom polroku

„Rovnako kolegovia pracujú na tom, aby technické riešenie bolo umožnené od 1. 1. 2025 a mohli všetci obyvatelia SR využívať elektronickú peňaženku a v nej umiestnené prvé dva doklady,“ doplnil minister s tým, že oba dokumenty budú vydávané spolu s fyzickou verziou a od 1. januára budú použiteľné napríklad v prípade polície (štátnej, ale aj železničnej). V prvom polroku je plánované rozšírenie o ďalšie elektronické doklady a v tomto termíne sa budú rozširovať aj miesta, kde všade sa elektronická peňaženka bude môcť využívať (matriky a pod.)

Minister vnútra pripomenul, že tieto dva zákony, týkajúce sa elektronickej peňaženky, boli jeho cieľom, s ktorým šiel na tento post.

Aplikácia

Generálny riaditeľ odboru informatiky na ministerstve vnútra informoval, že aktuálne pracujú na vývoji spomínanej aplikácie, ktorá má zodpovedať všetkým bezpečnostným štandardom, ktoré sú kladené na všetky zariadenia s biometrickými údajmi.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok