Nebeské divadlo nad Slovenskom: Slnko chystá ďalšiu ŠOU!
04 | 10 | 2024 I Bari Zajačková

Milovníci astronómie, zbystrite pozornosť! Naše Slnko opäť predvádza svoju silu a chystá pre nás skutočnú nebeskú šou. Nedávna mohutná slnečná erupcia môže priniesť fascinujúcu polárnu žiaru ponad naše hlavy. Odborníci hovoria o mimoriadnej príležitosti, informuje portál Imeteo.sk.

Na Slnku bola ďalšia silná erupcia. V noci na sobotu môžeme uvidieť polárnu žiaru. Toto vzácne nebeské divadlo by sme mohli pozorovať už v noci z piatka na sobotu.

Geomagnetická búrka na obzore

Centrum pre predpovede vesmírneho počasia NOAA (Národný úrad pre oceán a atmosféru) predpovedá možnú búrku triedy G3 medzi 3. a 5. októbrom. Geomagnetická búrka je výsledkom výronu koronálnej hmoty (CME), obrovského množstva plazmy vyvrhnutej zo Slnka počas výbuchu triedy X, ku ktorému došlo 1. októbra.

Táto udalosť patrí medzi najsilnejšie v oblasti slnečných búrok a môže priamo ovplyvniť našu planétu. Pre bežného pozorovateľa to znamená jediné - možnosť vidieť úchvatnú polárnu žiaru aj v našich zemepisných šírkach.

Počasie môže pokaziť plány

Hoci vyhliadky na pozorovanie polárnej žiary sú sľubné, príroda môže mať iné plány. Keďže bude geomagnetická búrka dosť silná na to, aby sme mohli pozorovať polárnu žiaru aj u nás, zostáva už len sledovať predpoveď počasia. Žiaľ, momentálne predpovede naznačujú, že zamračená obloha by mohla pokaziť toto nebeské divadlo.

Pre tých najodhodlanejších však existuje alternatíva. Ak máte chuť na polárnou žiarou vycestovať aj k našim susedom, pravdepodobne ju uvidíte v severnej polovici Poľska, prípadne ešte ďalej a do v Nemecku.

Klasifikácia geomagnetických búrok

Pre lepšie pochopenie intenzity očakávaného javu je dôležité poznať klasifikáciu geomagnetických búrok. Geomagnetické búrky sú klasifikované na stupnici od G1 do G5, pričom G5 predstavuje najintenzívnejšie búrky a G1 najslabšie. V súčasnosti sa očakávajú podmienky medzi G1 a G3.

Ak hladiny dosiahnu triedu G3, polárne žiary by mohli byť viditeľné až do nižších zemepisných šírok, okolo 50 stupňov. To znamená, že by mohli byť viditeľné aj v našej oblasti.

Sledujte oblohu!

Napriek neistote ohľadom počasia, táto udalosť predstavuje vzácnu príležitosť pre obyvateľov Slovenska. Aj dnes na Slnku prebehla ďalšia silná erupcia, dokonca najsilnejšia za v tomto slnečnom cykle. Preto je dôležité sledovať aktuálne informácie a byť pripravený na možnosť pozorovania tohto fascinujúceho prírodného úkazu.

Tak nezabudnite - v nasledujúcich dňoch zdvihnite zrak k oblohe. Možno budete svedkami neopakovateľného nebeského divadla!

AKÚTNY nedostatok krvi v Považskej Bystrici! Nemocnica PROSÍ darcov o pomoc
Považská Bystrica - Nemocnica s poliklinikou (NsP) v Považskej Bystrici má nedostatok krvi. Vyzýva darcov, aby krv darovali. Nemocnica o tom informovala na sociálnej sieti. "Obraciame sa s prosbou o darovanie krvi, ktorej máme aktuálne... Čítať ďalej
03 | 10 | 2024 | Bari Zajačková/ TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok