Koalícia ukázala jednotu: Konsolidačný balíček prešiel hladko
03 | 10 | 2024 I Bari Zajačková

Napriek predchádzajúcim špekuláciám a vnútorným nezhodám sa koalícia pri kľúčovom hlasovaní o konsolidačných opatreniach ukázala ako jednotná sila. Všetkých 79 poslancov vládnej koalície podporilo nielen samotný balíček, ale aj všetky koaličné pozmeňujúce návrhy. Proti úsporným opatreniam hlasovalo 62 poslancov. Tento výsledok je jasným signálom stability a odhodlania súčasnej vlády presadiť svoje ekonomické reformy.

Rozsiahle zmeny v daňovej a sociálnej oblasti

Konsolidačný balíček prináša významné zmeny v mnohých oblastiach. Zahŕňa úpravy viacerých daňových zákonov, vrátane zákona o DPH, dane z príjmov či osobitného odvodu z podnikania v regulovaných odvetviach. Okrem toho sa menia predpisy v oblasti sociálneho poistenia a zabezpečenia. Vláda tiež zavádza náhradu rodičovského dôchodku asignáciou zaplatenej dane z príjmov a novú transakčnú daň.

Zákon o minimálnej mzde ako test koaličnej spolupráce

Jedným z horúcich tém bude prerokovanie zákona o minimálnej mzde. Práve pri tomto bode si koaliční partneri Hlas a SNS kládli špecifické podmienky, čo môže viesť k napätiu pri hľadaní kompromisu. Schopnosť koalície nájsť spoločnú reč v tejto otázke bude kľúčová pre jej ďalšie fungovanie.

Opozícia útočí: Tri ministerky čelia odvolávaniu

Parlament čaká aj náročná diskusia pri pokusoch opozície o odvolanie z troch ministerských postov. Vysloveniu nedôvery budú čeliť Martina Šimkovičová, Boris Susko a Zuzana Dolinková. 

Minister odhalil šokujúce prípady schvaľovania útoku na Fica
BRATISLAVA - Minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) opätovne odsúdil schvaľovanie atentátu na premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Poukázal na obvinenie muža s iniciálami J. K. O vystúpení stand-up komika na tému atentátu povedal, že to podľa... Čítať ďalej
03 | 10 | 2024 | Bari Zajačková/ TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik