Chladná jeseň v politike: Juraj Draxler o napätí v koalícii a smerovaní Slovenska
04 | 10 | 2024 I Bari Zajačková

Bývalý minister školstva Juraj Draxler v rozhovore pre kanál Mimi Šramovej otvorene prehovoril o aktuálnej politickej situácii na Slovensku i v zahraničí. Vyjadril sa k napätiu v koalícii, konsolidačnému balíčku vlády, ale aj na k nedávnym voľbám v Rakúsku či blížiacim sa prezidentským voľbám v USA.

Koaličné prestrelky môžu vládnu zostavu poškodiť

"Je to nešťastné, pretože to už ľudí pomerne dráždi. Predsa len čakali, že príde určité upokojenie," komentuje Draxler mediálne prestrelky medzi vládnymi stranami. Podľa neho by si koaliční partneri mali uvedomiť, že takéto správanie môže vládu poškodiť:

"Keď sa vám nakopia veci z rôznych rezortov, aj drobné veci, na ktorých ako keby nezáležalo v danom okamihu politicky, keď sa ich príliš veľa nakopí, tak to v jeden moment môže urobiť vážny politický problém."

Konsolidačný balíček rozdeľuje

K aktuálne diskutovanému konsolidačnému balíčku vlády sa Draxler stavia skôr kriticky: "Nie so všetkým, čo prebehlo v rámci tých návrhov na konsolidačné opatrenia, by som súhlasil. Niektoré veci sa mali podľa mňa uchopiť inak."

Zároveň však upozorňuje, že dopad týchto opatrení sa ukáže až časom: "Uvidíme podľa toho, ako sa bude vyvíjať hospodárska situácia v Európe a na Slovensku. Tým sa aj ukáže, do akej miery si tými rozhodnutiami, ktoré ohľadom konsolidácie padli teraz v tých ostatných týždňoch a dňoch, lebo však ten konsolidačný balíček sa ešte ako keby doťahuje, do akej miery to nakoniec ovplyvní to, ako sa bude vyvíjať aj politická situácia na Slovensku."

Pravicový trend v Európe pokračuje

Draxler sa vyjadril aj k nedávnym voľbám v Rakúsku, kde výrazne uspela pravicová FPÖ. Podľa neho ide o pokračovanie trendu, ktorý vidíme v celej Európe:

"Jednoducho ľudia sú už naozaj nahnevaní z toho, že tá imigrácia jednoducho už prekročila všetky medze. FPÖ podobne ako nemecké AfD volí aj mnohí migranti. Oni zase neprišli do toho Nemecka preto, aby z neho bola, ja neviem, druhá - a teraz nechcem sa nikoho dotknúť - ale nejaká iná krajina, nie európska. Prišli tam preto, že sa im čiastočne aj páči, dajme tomu, ten nemecký štýl, hospodárska výkonnosť a podobne."

Americké voľby budú tesné

K blížiacim sa prezidentským voľbám v USA sa Draxler vyjadruje opatrne: "Tentokrát by som bol opatrný, či teda vyhrá ona [Kamala Harris] alebo nie. My to samozrejme tu v strednej Európe budeme sledovať z hľadiska našich záujmov, lebo našim záujmom je, aby sa situácia na Ukrajine ukľudnila."

Podľa Draxlera by prípadné víťazstvo Donalda Trumpa mohlo viesť k upokojeniu situácie na Ukrajine: "Ak by Donald Trump bol zvolený za prezidenta, tak je o niečo väčšia pravdepodobnosť, že ten konflikt sa pohne smerom k nejakému mierovému riešeniu alebo aspoň k nejakému prímeriu."

Premiér chce po vojne obnoviť vzťahy s Moskvou
Bratislava - Ak sa skončí vojna na Ukrajine počas mandátu tejto vlády, premiér Robert Fico (Smer-SD) urobí všetko pre obnovenie hospodárskych a štandardných vzťahov s Ruskou federáciou. Povedal to vo štvrtok v súvislosti s nadchádzajúcim rokovaním... Čítať ďalej
03 | 10 | 2024 | Bari Zajačková/ TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok