Slovensko uľahčí uznávanie zahraničných kvalifikácií. Zmeny sa dotknú aj rumunských sestier
02 | 10 | 2024 I Bari Zajačková/ TASR

Sestrám zodpovedným za všeobecnú starostlivosť, ktoré absolvovali odbornú prípravu v Rumunsku, by mohla byť na Slovensku uznaná odborná kvalifikácia. Zároveň sa má zaviesť koncept takzvaného automatického uznávania kvalifikácií v rámci členských krajín Európskej únie (EÚ) na pokračovanie v štúdiu. Vyplýva to z návrhu novely zákona o uznávaní dokladov o vzdelaní a o uznávaní odborných kvalifikácií, ktorú vláda schválila na stredajšom zasadnutí. Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR návrhom reaguje na smernicu Európskeho parlamentu a odporúčanie Rady EÚ.
        

"Navrhuje sa ako príloha žiadosti vložiť výpis absolvovaných skúšok, z ktorého bude možné získať informácie, ktorými sa preukáže trvanie štúdia, kreditová záťaž, vstupné podmienky na štúdium, z ktorého doklad o vzdelaní je predmetom uznania, ako aj informácie o tom, či predmetný doklad oprávňuje pokračovať v štúdiu v štáte vydania dokladu o vzdelaní," uviedol rezort. Vzhľadom na to, že na členské štáty sa podľa neho bude uplatňovať doložka o uznaní, nebude toto doplnenie predstavovať dodatočnú záťaž pre uchádzačov z členských štátov EÚ.
        

Ministerstvo doplnilo, že chce tiež zaviesť systém elektronických uznávacích doložiek, ktorý by predstavoval formu automatického uznávania stupňa dosiahnutého vzdelania bez potreby absolvovania administratívneho procesu uznania zahraničného dokladu o vzdelaní. Reaguje tak na odporúčanie Rady EÚ. "Cieľom je zabezpečiť, aby vysokoškolská kvalifikácia alebo kvalifikácia umožňujúca prístup na vysokoškolské štúdium získaná v jednom členskom štáte, bola automaticky uznaná na rovnakom stupni na účely prístupu k ďalšiemu štúdiu v iných členských štátoch," vysvetlilo.
        

Novela zákona má nadobudnúť účinnosť 1. marca 2025.

Tyrania na ministerstve? Rezort kultúry odmieta obvinenia Aktualít!
Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky sa ocitlo v centre mediálnej búrky po tom, čo portál Aktuality.sk zverejnil článok plný závažných obvinení. Podľa rezortu však ide o "nepodložené a klamlivé" tvrdenia. Prinášame vám aktuálnu reakciu... Čítať ďalej
02 | 10 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok