Poslanci dnes pokračujú v diskusii o konsolidačnom balíku
02 | 10 | 2024 I Bari Zajačková/ TASR

Poslanci Národnej rady (NR) SR pokračujú v stredu od rána v diskusii o konsolidačnom balíku v druhom čítaní, ktorej venovali aj celé utorkové (1.10.) rokovanie. Neukončili zatiaľ ani písomnú časť rozpravy, po jej skončení sa budú môcť prihlásiť ďalší rečníci ústne. O balíku rokujú v skrátenom legislatívnom konaní, celý by ho tak mali schváliť na aktuálnej 19. schôdzi. Záverečné hlasovanie je naplánované na štvrtok (3.10.).
        

Balík sa skladá z dvoch legislatívnych návrhov. Väčšinu opatrení v objeme približne dve miliardy eur obsahuje návrh zákona, ktorým sa novelizujú niektoré zákony v súvislosti s ďalším zlepšovaním stavu verejných financií. Ďalších takmer 700 miliónov eur by mala do rozpočtu priniesť nová daň, ktorú upravuje návrh zákona o dani z finančných transakcií. Rozprava o týchto dvoch návrhoch je zlúčená. Ministerstvo financií aj koaliční poslanci už avizovali viacero zmien oproti pôvodnému vládnemu návrhu, celková suma 2,7 miliardy eur by sa však meniť nemala.
        

Vďaka opatreniam má deficit verejných financií budúci rok klesnúť na 4,7 % z tohtoročných necelých 6 % hrubého domáceho produktu (HDP). Súčasťou konsolidácie je napríklad zvýšenie základnej sadzby dane z pridanej hodnoty z 20 % na 23 %, pokles jej zníženej sadzby z 10 % na 5 %, ale aj zavedenie novej 19 % sadzby na niektoré položky. Zvýšiť sa má aj daň z príjmu právnických osôb od určitej výšky príjmu firiem. Upraviť sa má takisto nárok na daňový bonus na dieťa či tzv. rodičovský dôchodok.

Ministerstvo obrany podáva trestné oznámenie. Naď a Heger ohrozili bezpečnosť štátu
V najnovšom vydaní relácie Diskusia na palete upozorňuje štátny tajomník Ministerstva obrany SR Igor Melicher na alarmujúci stav slovenskej obranyschopnosti po odchode bývalej vlády. Podľa jeho slov, bývalý minister obrany Jaroslav Naď a expremiér... Čítať ďalej
02 | 10 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik


 

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok