Marián Kéry: Takto vyšetrovanie smrti Slováka nesmie skončiť
02 | 10 | 2024 I Eka Balaskova

Prípad Jozefa Chovanca, ktorý zomrel v policajnej cele po otrasnom prístupe belgických orgánov na tamojšom letisku „sa ťahá“ už niekoľko rokov. Poslanec Marián Kéry (Smer-SSD) na sociálnej sieti avizuje, že hoci belgické vyšetrovacie orgány rozhodli tak, ako rozhodli, v žiadnom prípade to nemôže byť bodka za celým prípadom.

Kéry upozornil nie len na fakt, že Chovanec nebol pri tom, ako ho v lietadle zadržali agresívny a pripomenul otrasné podrobnosti incidentu, pri ktorom zomrel slovenský občan. Kéryho zarazilo, že svedok incidentu bol belgickými OČTK vyškrtnutý zo zoznamu svedkov a v tejto súvislosti urobil „test Ficom“. Tri roky po incidente bol belgický veľvyslanec na rokovaní Zahraničného výboru NR SR, kde boli jeho reakcie podľa Kéryho veľmi diplomatické a čas ukázal pocit mnohých poslancov, že Slováci sú v EÚ občanmi druhej kategórie. Kéry však vyzáva k tomu, aby týmto verdiktom príbeh neskončil a aby sa udalosť spravodlivo vyšetrila. 

Šokujúci verdikt

Kéry v statuse stručne pripomína, že vtedy 38-ročný občan SR Jozef Chovanec v roku 2018 zomrel po tom, ako bol zadržaný na letisku Charleroi.

„Pred pár dňami zaznel z Belgicka dlho očakávaný verdikt súdu. A ten je šokujúci. Belgický súd vyniesol rozsudok, podľa ktorého nenesie za smrť slovenského občana Jozefa Chovanca nikto trestnoprávnu zodpovednosť. Podľa verdiktu išlo o poľutovaniahodný súbeh tragických okolností...,“ konštatuje Kéry s tým, že rozhodnutie belgického súdu je doslova cynické.

Šokujúce rozhodnutie! Za smrť J. Chovanca v Belgicku nie je zodpovedný nikto
Belgický súd v stredu ráno vyniesol rozsudok, podľa ktorého nik nenesie trestnoprávnu zodpovednosť za smrť slovenského občana Jozefa Chovanca, potvrdil generálny konzul SR v Belgicku Andrej Michalec. Informuje o tom spravodajca TASR v Bruseli. Na... Čítať ďalej
25 | 09 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Svedok agresiu vylúčil

Kéry preto verí, že Slovenská republika sa k tomu skutočne postaví tak, ako avizoval minister zahraničia Juraj Blanár. „Podľa medializovaných informácií sú tiež advokáti rodiny ochotní posunúť prípad Jozefa Chovanca aj na Európsky súd pre ľudské práva,“ pripomína poslanec s tým, že súhlasí s Blanárom, že šlo o tragickú udalosť. Tá sa však udiala za neobjasnených okolností v čase, keď mal byť Chovanec policajtmi chránený.

„Podľa svedka Romana Behúla, ktorý v danom čase sedel v rovnakom lietadle, ako Jozef Chovanec, a ktorý pre slovenské médiá vylúčil Chovancovo agresívne správanie na palube lietadla, mali veľký, ak nie zásadný podiel viny na smrti Slováka na letisku práve belgickí policajti. Tí, ktorí sa podľa Behúla správali k Jozefovi Chovancovi ako k teroristovi,“ približuje Kéry.

Otrasné podrobnosti

„Istý čas boli v cele siedmi, dve policajtky sa smiali a jedna dokonca hajlovala. Kľačali na ňom sedemnásť minút. Ku koncu sa muž začal vzpierať, ale to už bolo zrejme len vypätie posledných síl z nedostatku kyslíka počas dusenia a umierania,“ zhodnotil ešte v roku 2020 pre Pravdu to, čo uvidel na necenzurovanom a nezostrihanom videozázname zo zákroku v Chovancovej cele lekár a skúsený záchranár Viliam Dobiáš. Slovák Jozef Chovanec mal mať počas incidentu tvár zakrytú dekou...,“ dopĺňa Kéry

Svedok nebol na zozname svedkov

„Je zarážajúce, že belgické úrady nemali záujem, aby sa spomínaný svedok Roman Behúl zúčastnil rekonštrukcie v Belgicku a sudkyňa ho ako svedka vyškrtla zo zoznamu svedkov. Vie si niekto predstaviť, čo by sa dialo u nás, keby podobné excesy stvárali voči belgickému občanovi slovenskí policajti v Bratislave a ten Belgičan by následne zomrel? Protesty proti vláde Roberta Fica, výzvy na demisiu a útoky v liberálnych médiách, spojené s vynášaním rozsudkov. Belgičania by to tiež určite nenechali len tak, boli by tu výzvy belgickej vlády a politikov na plné vyšetrenie incidentu. Z úrovne EK by sme okamžite počuli kritiku právneho štátu,“ prináša Kéry klasický „test Ficom“.

Blanár kritizuje verdikt o Chovancovi, SR sa obráti na európsky súd!
Slovenský minister zahraničných vecí Juraj Blanár (Smer-SD) označil stredajšie rozhodnutie belgického súdu v prípade smrti slovenského občana Jozefa Chovanca za škandalózne. SR podá proti rozsudku sťažnosť na Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v... Čítať ďalej
25 | 09 | 2024 | Bari Zajačková/ TASR

Sme občanmi druhej kategórie?

Kéry, ako predseda Zahraničného výboru NR SR, už pred troma rokmi inicioval účasť veľvyslanca Belgického kráľovstva Ghislain J. M. D’hoopa na rokovaní výboru. Tam mal vysvetliť jednak zdĺhavé vyšetrovanie a tiež fakt, že zatiaľ nik nebol obvinený.

„Slová pána veľvyslanca, prednesené na výbore, boli veľmi diplomatické a viackrát skonštatoval, že vec je v štádiu vyšetrovania. Viacerí z prítomných členov výboru sme nadobudli pocit, akoby v Belgicku nebol úprimný záujem na dôkladnom a nezávislom vyšetrení celého prípadu. Zároveň som veľvyslanca upozornil, že v prípade, že vinníci nebudú prísne potrestaní, budeme mať na Slovensku pocit, že Slováci sú v Európskej únii braní ako občania druhej kategórie. Ale zdá sa, že moje slová nepadli na úrodnú pôdu,“ píše aktuálne Kéry.

Toto nesmie byť bodka za prípadom

„Nie, spomínané kontroverzné rozhodnutie belgického súdu sa nesmie stať koncom celého prípadu. Slovensko musí urobiť všetko pre to, aby bolo spravodlivosti učinené zadosť. Život Jozefovi Chovancovi, žiaľ, už nevráti nič. Ale musíme konať preto, aby sa v budúcnosti neopakovali podobné prípady. Slovenskí občania sa nikde nesmú cítiť ako občania druhej kategórie,“ uzatvára Kéry.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok