Ivan Ševčík OTVORENE: TOTO koalícii NIKDY neurobíme (VIDEO)
02 | 10 | 2024 I Eka Balaskova

Policajný generál vo výslužbe Ivan Ševčík bol jedným z trojice poslancov, ktorí boli do Národnej rady SR pred rokom zvolení cez kandidátnu listinu Slovenskej národnej strany, ako kandidát Národnej koalície a nezávislých kandidátov. Na jej nedávnom sneme bol spoločne s Pavlom Ľuptákom zvolený za podpredsedu strany a z titulu tejto funkcie sa postavil vedľa Rudolfa Huliaka, ktorý v utorok, 1. októbra vydal zásadné vyhlásenie. Aj o tomto kroku Národnej koalície (NK Neka) hovoril Ivan Ševčík v Rozhovoroch s Mimi Šramovou.

V rozhovore Ševčík poprel akékoľvek reči o rozbíjaní koalície – ich cieľom je len zviditeľniť Národnú koalíciu. Stále pre nich platí Programové vyhlásenie vlády, rovnako, ako aj koaličná zmluva. Či bude názov upravený cez pomlčku, alebo akým spôsobom, to nechávajú na legislatívny odbor NR SR a jeho posúdenie. Vyvrátil aj reči o tom, že poslanci za NK budú „kúpiteľní“. V ďalšej časti hovoril o svojej nedávnej návšteve maďarského Debrecíne, kde už stojí baterkáreň, ktorá však priniesla tamojším obyvateľom množstvo problémov. Prízvukuje preto, že Slovensku by viac prospelo, keby ostalo pri svojej agrárnej podstate a podporovalo výrobu kvalitných potravín.  

Impulz vyšiel zdola

Ševčík pripomenul, že na sneme strany Národná koalícia odzneli prejavy nespokojnosti s konaním a tiež aj sami poslanci vidia, že situácia v NR SR je vyhrotená.

„Snem nás uznesením zaviazal, aby sa strana Národná koalícia nejakým spôsobom zviditeľnila,“priblížil Ševčík s tým, že nejde o nič iné, len o pomlčku a názov strany v názve poslaneckého klubu.

Netreba v tom hľadať žiadne bočné úmysly

„Nechceme rozbíjať klub, nechceme rozbíjať koalíciu. Chceme zostať ďalej platnými členmi klubu SNS. Chceme ale zviditeľniť Národnú koalíciu,“dovysvetlil s tým, že aj týmto spôsobom chcú dať najavo potrebu spájania síl. Zduplikoval informáciu, ktorá odznela aj vo vyhlásení, že k tomuto rozhodnutiu troch poslancov NK v rámci SNS zaviazal pondelkový snem. Platí pre nich koaličná zmluva, rovnako, ako programové vyhlásenie vlády a tiež aj to, že budú podporovať kandidáta Hlasu na post predsedu NR SR. Prvé náznaky pritom už „padli“ v nedeľnej relácii O 5 minút 12, kedy Huliak upozornil, že je v štúdiu za NK.

Ševčík upozornil, že strana má cez dvetisíc členov, má vybudované regionálne štruktúry na úrovni krajov a okresov a chcú nejakým spôsobom spojiť národné sily tak, ako to urobil Andrej Danko.

Rudolf Huliak vydal ZÁSADNÉ vyhlásenie: Rana pod pás pre Danka? (VIDEO)
BRATISLAVA - Okolo Rudolfa Huliaka je v týchto dňoch pomerne rušno. Ostatne zaujal vyjadreniami voči Lucii Plavákovej (PS). Najnovšie predstúpil pred médiá s pomerne šokujúcim vyjadrením. Poslanec Národnej rady (NR) SR a líder mimoparlamentnej... Čítať ďalej
01 | 10 | 2024 | Eka Balašková

Názov poslaneckého klubu

Na to, či sa do názvu klubu smie vložiť pomlčka a ako bude v konečnej forme vyzerať, musí povedať legislatívny odbor NR SR.

„Tam sú právnici, tí povedia či je to možné v rámci zákonov a nariadení alebo nejakých zvyklostí. Pokiaľ to nie je možné a nebude to tam napísané, tak nič sa nedeje. Fungujeme ďalej,“ objasnil Ševčík. Celé to prejde určitým procesom, ktorého súčasťou bude komunikácia v klube, či s Andrejom Dankom, ktorý z toho rozhodne nie je nadšený.

Mnoho ľudí zrejme očakáva, že niektoré strany budú skúšať „kúpiť si“ trio poslancov zvolených z NK. Ševčík takúto možnosť vylúčil – stále sú pevnou súčasťou koalície.

„Vyhlásili sme, že podporujeme vládu Roberta Fica, že podporujeme koalíciu. Sme nekúpiteľní,“ doplnil poslanec.

Baterkáreň

Ševčík sa otvorene stavia proti výstavbe „baterkárne v Šuranoch. Pred pár dňami bol pri Debrecíne v Maďarsku, kde sa na podnet obyvateľov Šurian stretol s aktivistami. Sprevádzala ho Tímea Ethey Katz, ktorá si robila aj zvukový záznam a množstvo poznámok, keďže informácií bolo veľmi veľa. Číňania podľa neho chceli najskôr 500 hektárov, teraz chcú dvojnásobok. Okrem fabriky chcú aj sklady, medzisklady a vlastnú železničnú stanicu.

„Buduje sa teraz park južný, potom sa bude budovať park severný. Sú to obrovské nároky na plochu, pretože tam nie je len tá baterkáreň, ale tam sú ešte ďalšie závody, bola tam už vybudovaná aj nejaká infraštruktúra a tiež je tam obrovský nápor na spotrebu vody,“ hovorí Ševčík s tým, že aj občania boli obmedzovaní napríklad pri napúšťaní bazénov

Zamestnanosť

Odvšadiaľ počúvame, ako pomôže baterkáreň pri zamestnanosti. Ševčík síce súhlasí s tým, že ich tam má nájsť prácu niekoľko tisíc ľudí, no navezú tam cudzincov, čo bude obrovský nápor na ubytovanie, logistiku a zvýši sa aj kriminalita.

„Napríklad sa tam má vybudovať 150-kilometrové potrubie, len aby mohli napríklad zásobovať tú fabriku vodou z rieky Tisa. Sú tam poznatky o tom, že si začali vŕtať načierno nejaké studne,“ doplnil Ševčík.  Tieto informácie potrebujú dostať na verejnosť, aby sa dalo argumentami oponovať proti výstavbe.

Andrej Danko odkázal Rudolfovi Huliakovi, že je zradca
Názov poslaneckého klubu SNS sa meniť nebude a ani nemôže. Vyhlásil to predseda SNS Andrej Danko v reakcii na žiadosť poslanca Rudolfa Huliaka doplniť do názvu klubu SNS aj Národnú koalíciu. Danko to vníma ako zradu SNS, verí však, že koalícia... Čítať ďalej
01 | 10 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

Pre Slovensko je iná cesta

„Ja stále hovorím, zachovajme si tu agrárno-lesnícku podstatu našej krajiny a tie hektáre, ktoré chcú zastavať, využime ako poľnohospodársku pôdu a produkujme zdravé kvalitné potraviny. Tie peniaze, ktoré by tam mali zo štátu ako nejaká podpora, alebo dotácia, aby sa využili na rozvoj poľnohospodárstva, potravinárskeho priemyslu a podobne,“ uzavrel poslanec Ševčík.

Viac vo videu:

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok