Hlas ľudu: Dejte Šimečkovi lidi, on to udělá. Alebo kopnúť ho do riti by bolo málo
02 | 10 | 2024 I Mária Škultétyová

Ospravedlňujem sa za druhú časť titulku. Ani nie tak za riť, veď je to spisovné slovo, a ja sa nezdráham použiť ho. Skôr sa ospravedlňujem za to kopnutie. Priznám sa, že táto myšlienka nie je z mojej hlavy, je od môjho suseda. Nemá rád Šimečku. Má z neho alergiu, preto tak reaguje na každé jeho vystúpenie. Nebudete veriť, ale  hovorí, že sa vysype akurát na riti,  tak sa nečudujte.   Tú prvú časť som si zas požičala od našich českých susedov. Jej význam je každému jasný a mne sa hodí. Navyše,   český jazyk je blízky Šimečkovi a rovnako  aj nám ostatným, čo po slovensky hovoríme.

Ale poďme k veci, veď preto som tu.

Myslím, že tata Šimečka mal veľké oči, keď  začal snívať o Miškovi v politike. Nedarí sa chlapcovi, nedarí. Okrem obleku nemá na sebe nič, čo by z neho robilo politika. Ani ksicht, ani prejav a trúfam si povedať, že ani rozum.  Jediné, čo doteraz dokázal, je hádzanie polien Ficovi pod nohy  a kritika všetkého, čo vláda robí. Šíri nenávisť a krásne sa naparuje. Ako moriak. Našuchorí perie,  natiahne krk a hudri, hudri, pán premiér! Keď neviete konsolidovať, odstúpte! My to skonsolidujeme.

Pravdaže, už len vy skonsolidujete! Veď ste to premiérovi za zatvorenými dverami ukázali. Ale to sme my nevideli. No počuli sme. Váš Kišš povedal, prečo ste prijali pozvanie. Lebo ste sa rozhodli, že to premiérovi nedarujete a že ta pôjdete. A že ste hovorili aj konkrétne čísla, len oni s chladnou hlavou hovoria, že nič ste nepriniesli.

V Téme dňa sme mali možnosť v priamom prenose vidieť tie vaše konkrétne čísla.

Keď sa moderátor opýtal vášho slávneho ekonóma, aké opatrenia ste tam predložili, tak sme videli akurát zhovadenie. Kišš koktal čosi o zlej štruktúre balíčka, až  naveľa, naveľa vysúkal, že pol miliardy by získal na prevádzke štátu a na mzdách. Nato mu moderátor rovno povedal, že odpovede dostáva zložitejšie a pýtal sa na ďalšie šetrenie. Druhú polmiliardu by získal za rôzne neefektívne dotácie. Ale na to si treba vysúkať rukávy.

„Písal som si, tak poďme ďalej,“ ako koníka poháňal Kišša Bielik, „ešte vám zostáva 1,7 miliardy.“

Nuž a milý ekonóm si to zjednodušil: „Ostáva mi jedna miliarda, lebo „my by sme si nerobili zásoby na rozdávačky. Ale aby sme si nezamieňali roly.  Koalícia vládne, tá je zodpovedná. Nech to zabalí a my to skonsolidujeme a spravíme tak, aby sme nezabili ekonomiku.“ Akoby som Miša a nie Kišša počúvala.

Jasné, vy by ste to aj vedeli robiť, keby ste na to mali ľudí. Ako vidno, aj ten váš ekonóm je na prd odborník ako celé vaše poondiate PS. Aj keď on aspoň do  miliardy počítať vie, nie ako tá upišťaná s klonkou, čo ani do tridsať nevedela narátať. Keď sa moderátor dožadoval od neho ďalšej miliardy, lebo že  nie je odborníkom na ekonomiku preto, aby si to nechával len pre seba, ukázalo sa, že vy by ste to mali zabaliť a nestrápňovať sa. Počuť ho, ako habká a kokce, ako hovorí, že sa tu vytvára dojem, že opozícia má prísť s riešením, to je vaša hanba. Koalícia si poradí aj bez vás, len nekričte, že vy by ste to robili lepšie. Nakoniec predsa len by tú druhú miliardu našiel. Našiel by ju  v externalitách, čomu ja ako laik nerozumiem, a tiež v zdaňovaní najbohatších ľudí. „Predstavte si vily na hradnom vŕšku,“ povedal. Poslanec Blcháč ho zahanbil poznámkou, že dane idú samosprávam, ale že to by museli mať v PS naštudované. Keď už teda neviete robiť a nemáte na to ľudí, tak aspoň držte huby!

Pozn. redakcie HD: Tento článok  je výlučne názorom jeho autora. Obsah sa nemusí zhodovať s názormi redakcie.

Izrael rozpútal novú vojnu v Libanone. Kde sú teraz kritici Ruska?
Napätie na Blízkom východe opäť eskaluje. Izrael spustil vojenskú operáciu proti Libanonu, čím rozšíril konflikt za hranice pásma Gazy. Táto situácia vyvoláva mnohé otázky o dvojitých štandardoch v medzinárodnej politike. Nová vojna na... Čítať ďalej
02 | 10 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

 

 

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok