Erdogan prirovnal Netanjahua k Hitlerovi: "Izrael musí byť zastavený!"
02 | 10 | 2024 I Bari Zajačková

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vo svojom ostrom prejave v tureckom parlamente nešetril kritikou na adresu Izraela a jeho premiéra Benjamina Netanjahua. Vyzval medzinárodné spoločenstvo na okamžité zastavenie izraelskej ofenzívy v Libanone a varoval pred ďalšou eskaláciou konfliktu, uvádza portál cas.sk.

Obvinenia z teroru a genocídy

"Izrael šíri teror a genocídu v Pásme Gazy a teraz aj v Libanone," vyhlásil Erdogan pred poslancami. "Ak ho nezastavíme, zameria sa aj na ďalšie krajiny vrátane Turecka." Turecký prezident prirovnal konanie izraelského vedenia k "náboženskému fanatizmu" a "delíriu zo zasľúbenej zeme".

Prirovnanie k Hitlerovi vyvoláva kontroverzie

Erdogan zašiel vo svojej kritike ešte ďalej, keď priamo prirovnal izraelského premiéra Netanjahua k nacistickému vodcovi: "Rovnakým spôsobom ako bol zastavený Hitler, bude zastavený aj Netanjahu." Toto vyjadrenie vyvolalo okamžité odsúdenie zo strany Izraela a ďalších krajín.

Výzva na zastavenie ofenzívy

Turecký prezident apeloval najmä na OSN a ďalšie medzinárodné organizácie: "Všetky štátne a medzinárodné organizácie, najmä OSN, musia zastaviť Izrael, a to bez strácania ďalšieho času." Zdôraznil, že "skôr či neskôr bude Izrael zastavený, nech už robí čokoľvek".

Situácia v Libanone sa vyostruje

Izraelská armáda spustila v noci na utorok pozemnú ofenzívu v Libanone po niekoľkých dňoch leteckých útokov. Pri piatkovom útoku na predmestie Bejrútu zahynul dlhoročný vodca Hizballáhu Hasan Nasralláh a ďalší vysokopostavení predstavitelia tohto hnutia. Irán už varoval Izrael pred následkami týchto akcií.

Situácia na Blízkom východe zostáva naďalej mimoriadne napätá a vyhlásenia politických lídrov ako Erdogan len podčiarkujú vážnosť konfliktu. Medzinárodné spoločenstvo je pod tlakom, aby zasiahlo a zabránilo ďalšej eskalácii násilia v regióne.

Putin: "Rusko nikdy neopustí svojich bratov a sestry"
Vladimír Putin sa prihovoril k obyvateľom Ruska a najmä k Rusom v "nových oblastiach". Hovoril o špeciálnej operácii, pričom opäť naznačil, že všetky jej ciele budú dosiahnuté. Správu prináša web lenta.ru. Dôvodom prejavu bol Deň znovuzjednotenia... Čítať ďalej
02 | 10 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok