Demokrati chystajú PODVOD na voličov! Ich "referendum" je PRÁVNA KATASTROFA! (VIDEO)
03 | 10 | 2024 I Eka Balaskova

KOŠICE - Náhlu horúčkovitú aktivitu Demokratov Jaroslava Naďa si všimla aj europoslankyňa Judita Laššáková. Tá vo videu na sociálnych sieťach pripomína, že ešte počas výjazdov pred voľbami do EP im v Košiciach položila otázku, ktorú Demokrati zo sociálnych sietí stiahli. Zachovala sa však v archíve Dannyho Kollára, preto ju Laššáková mohla pripomenúť.

V Košiciach sa pýtala, či strana v prípade neúspechu v eurovoľbách, bude zbierať podpisy na vyhlásenie referenda o skrátení volebného obdobia Národnej rady. Vo videu, ktoré zverejnila na sociálnych sieťach vysvetlila rozdiel medzi referendom a plebiscitom a doplnila, že prezident referendum s ich otázkami jednoducho vyhlásiť nemôže. Laššáková konštatuje aj fakt, že vyhrážok „sa obávajú“ tí, ktorí ich počas covidu sami produkovali. Právnička preto Demokratov varuje, aby nezbierali podpisy pod niečo, čo je vopred odsúdené na zánik.

Moc patrí ľuďom

„Stojím si za tým, že moc patrí ľudu. Ak sa svojmu poslaniu spreneverí ktorýkoľvek politik, ľud má právo ho odvolať. To čo zo seba vyprodukoval Ústavný súd počas hrôzovlády Matoviča a Hegera, že vlastne poslanci majú právo na štvorročný mandát je hanbou sudcov v Košiciach,“ pripomína Laššáková vlády, v ktorých sedeli aj Demokrati.

Demokrati spúšťajú petíciu za skrátenie volebného obdobia R. Fica. TOTO im odkazujú v komentári ľudia
Mimoparlamentná strana Demokrati začína zbierať podpisy na vyhlásenie referenda o skrátení volebného obdobia súčasnej vlády Roberta Fica (Smer-SD). Iniciatívu oznámili na nedeľňajšej tlačovej konferencii. Rečnili Jaroslav Naď, Eduard Heger, Juraj... Čítať ďalej
29 | 09 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

Rozdiel medzi plebiscitom a referendom

„Páni demokrati, ja som sa vás v Košiciach pýtala, či zorganizujete referendum, nie plebiscit. Referendum je právny inštitút priamej demokracie, plebiscit je právny inštitút konzultatívnej demokracie. Rozdiel je v tom, že kým sa v plebiscite pýtate na možnosti, ako by to bolo možné riešiť a či vôbec, v referende sa pýtate konkrétne,objasňuje právnička s tým, že „preložené do ľudskej reči“ to znamená, že referendum je závätné, kým plebiscitom sa nemusí nik ani len zaoberať.

Zlé otázky a hľadanie alibi

„Otázky, ktoré ste vy, Demokrati postavili, sú asi ako... Skrátka sú zlé,“ myslí si Laššáková, ktorá podala doslova kuchynské vysvetlenie rozdielu. Právnička si všimla, že otázky počas tlačovej besedy Demokratov skritizovala ešte aj novinárka z Markízy, ktorá nevidí rozdiel medzi vládou a parlamentom.  

„Celú iniciatívu ste odprezentovali tak ako by ste si hľadali alibi vopred. Vy chcete nahovoriť svojim voličom, že akékoľvek trestné stíhanie v budúcnosti, ktoré sa na vás chystá, je preto, lebo robíte dobrú opozičnú politiku. A zvaľujete to na toto vaše referendum?,“ pýta sa europoslankyňa, ponúkajúc prestrih na tlačovú besedu, kde Naď hovorí, ako im je všetkým jasné, že od súčasnej vládnej koalície prídu vyhrážky a obviňovanie z nezmyselných trestných činov.

Kto sa komu vyhráža/l

„Viete vaše vyjadrenia o nás, ktorí sme protestovali proti nezmyselným opatreniam z vašej dielne, že sme opice sú tiež dôvodom, že ste sa nedostali do parlamentu. Ani slovenského, ani do toho európskeho. Ale opätovne hrubo klamať ľudí a zneužívať ich ochotu, zbierať podpisy na vašu vlastnú ochranu je naozaj prízemné,“ konštatuje Laššáková s tým, že otázky by boli zle postavené. Aj keby potrebné podpisy vyzbierali, prezident také referendum vyhlásiť nemôže, keďže otázky nemajú správnu, referendovú formu, inak by porušil Ústavu.

Petícia generalissima Naďa a jeho cínových vojačikov
Už som sa tak dobre dávno nepobavil. Zábavné programy v našich televíziách sú "zábavné" asi tak, ako posledné rozlúčky v domoch smútku a trápne tak, že sa človek hanbí za tých v nich účinkujúcich. Hoci - mali by sa asi najskôr sami. Lenže, tentoraz... Čítať ďalej
29 | 09 | 2024 | Ivan Brožík

Čo vlastne Demokrati chcú

„Mne z tej vašej iniciatívy vychádzajú iba tri možné veci. Buď chcete zneužiť ochotu ľudí na vlastnú politickú kampaň, alebo viete čo ste porobili na obrane a možno sa bojíte o vlastnú slobodu. A možno sa trasiete pred trestným stíhaním,“ zamýšľa sa Laššáková, ktorá po svojej otázke v Košiciach videla výraz Naďovej tváre. Pripomína však aj ďalšiu možnosť – Šeliga, ako právny expert strany ich oklamal a takto sa ich snaží zbaviť. Nech už je dôvod akýkoľvek, Laššákovej ako právničke je ľúto, že sa idú zbierať podpisy pod niečo protiústavné.

Varovanie

„Vopred vás varujeme, že to nie je dobre urobené, tak sa v budúcnosti potom nevyhovárajte, že strana Smer, alebo pán prezident Pellegrini vám znemožnili referendum. Pokojne sme mohli vyčkať chvíľku, kým vy zbierate podpisy a až potom natočiť toto video. Ale robíme to teraz, lebo sa odmietame prizerať tomu, ako idete zneužiť občanov Slovenskej republiky,“ varuje Laššáková s tým, že preberajú praktiky PS. Laššáková tiež upozorňuje, že video určite nestiahne.

„Budeme mať dôkaz, že varovanie pred hlúposťou ste dostali,“ uzavrela europoslankyňa.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok