Aktívne športujúce deti v ohrození? Odborníci bijú na poplach!
02 | 10 | 2024 I Bari Zajačková/ TASR

Lekári z Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) v Bratislave upozorňujú na znepokojujúci trend medzi mladými športovcami. V poslednom období zaznamenali nárast zdravotných ťažkostí u detí, ktoré sa intenzívne venujú športu. Tieto problémy môžu v najhorších prípadoch viesť až k trvalému poškodeniu zdravia.

Nebezpečná honba za výkonom

Riaditeľ NÚDCH Peter Bartoň vysvetľuje príčiny tohto alarmujúceho trendu: "V tejto skupine pacientov sme zachytili rôzne zdravotné ťažkosti, ktoré lekári môžu pripísať rizikovému správaniu, akým je napríklad požívanie stimulačných látok v snahe zlepšiť svoju výkonnosť, takými sú napríklad energetické nápoje, výživové doplnky a iné podporné látky." Situáciu zhoršuje nedostatočná regenerácia po tréningoch a nedostatočný príjem tekutín, najmä v teplom počasí.

Príznaky, ktoré nemožno ignorovať

Primár oddelenia urgentného príjmu Marcel Brenner upozorňuje na vážnosť situácie: "Vedúcim príznakom týchto ťažkostí býva hrudníková bolesť, zvýšená srdcová frekvencia, svalové bolesti, kolaps a odpadnutie, pričom táto udalosť nemusí nutne nastať v rámci tréningového procesu alebo počas súťaže, ale môže sa stať aj v škole alebo vo voľnom čase." Obzvlášť nebezpečná je kombinácia energetických nápojov a žuvacieho tabaku, ktorá môže vyvolať závažné poruchy srdcového rytmu.

Apel na rodičov a trénerov

Odborníci zdôrazňujú potrebu potréningovej regenerácie organizmu a úzkej spolupráce medzi rodičmi a trénermi. Varujú, že svojvoľné užívanie stimulačných a výživových doplnkov môže byť pre organizmus škodlivé. "Zraniteľnými orgánmi pri pôsobení týchto látok sú najmä srdce, kostrové svaly, mozog, obličky, pečeň a dýchací a hormonálny systém," upozorňujú lekári.

Zomrel LEGENDÁRNY basketbalista: Vnútil Covid „vakcíny“ miliónom Afričanov! Podľahol TURBO RAKOVINE
USA - Plne očkovaná basketbalová hviezda Dikembe Mutombo, ktorý odohral 18 sezón v NBA a pôsobil ako globálny ambasádor ligy, zomrel po krátkom boji s agresívnou rakovinou mozgu. Členovi Siene slávy bolo 58 rokov. „Dikembe Mutombo bol jednoducho... Čítať ďalej
02 | 10 | 2024 | Jarmila Vilhanová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok