Ako zmenia Iránske údery situáciu na Blízkom východe?
02 | 10 | 2024 I Ivan Brožík

V utorok 1. októbra večer zaútočili iránske ozbrojené sily na Izrael balistickými raketami. Podľa rôznych zdrojov bolo vypálených 200 až 500 rakiet a v celej krajine bolo vyhlásené varovanie pred náletom. Zbor Islamských revolučných gárd (IRGC) uviedol, že raketový útok bol reakciou na zabitie iránskych spojencov, vodcu Hizballáhu Hasana Nasralláha a vodcu Hamasu Ismaila Haniyeha. K útokom navyše došlo necelých 24 hodín po začatí pozemnej operácie Izraelských obranných síl (IDF) v Libanone, zameranej na boj proti radikálnej šiitskej skupine Hizballáh. Situáciu rozoberá spravodajský web lenta.ru.

Zároveň sa niekoľko hodín pred útokom v médiách objavili varovania o možných „odvetných úderoch“ z Iránu a izraelský premiér Benjamin Netanjahu sa dokonca chystal zavolať ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. O tom, čo sa teraz deje v Izraeli a k ​​čomu môže viesť masívny raketový útok, si prečítajte v nasledujúcom texte webu lenta.ru.

Čo je známe o útoku?

Ozbrojené sily Iránu a IRGC odpálili niekoľko stoviek balistických rakiet na Izrael. Tlačová služba IDF informovala o dvoch vlnách útokov z 240-250 rakiet. Podľa iných zdrojov Irán v ten večer uskutočnil až 500 raketových útokov.

Aké sú dôsledky iránskeho útoku?

V celom Izraeli bol vyhlásený letecký poplach. Obyvatelia krajiny začali dostávať masívne oznámenia, v ktorých ich žiadali, aby sa uchýlili do krytov. „Veľmi silné explózie, siréna nepretržite kvíli. Zachytenia sú viditeľné na oblohe,“ povedali očití svedkovia izraelským novinárom.

V súčasnosti nie sú k dispozícii žiadne správy o obetiach

Médiá zároveň píšu o poškodení izraelskej plynovej plošiny v Stredozemnom mori. Podľa predbežných údajov viac ako 80 percent odpálených rakiet zasiahlo ciele v Izraeli.

Lietadlá letiace do Tel Avivu zmenili trasy kvôli izraelskému ostreľovaniu. Najmä pri približovaní sa k izraelskému územiu sa otočili lety El Al z Domodedova a Red Wings zo Soči.

Aké sú vyjadrenia k útokom v Iráne?

Iránske úrady označili ich kroky za reakciu na zabíjanie iránskych spojencov, vodcov hnutia Hamas a Hizballáh.

„V reakcii na mučeníctvo vodcu Hamasu Ismaila Haniyeha a vodcu Hizballáhu Hasana Nasrallaha ako aj zástupcu veliteľa IRGC Abbása Nilforoushana sme zasiahli samotné srdce okupovaných území,“ uviedla vo vyhlásení iránska IRGC .

Ako na útok reaguje Izrael?

Takmer okamžite po útokoch IDF vyslala asi 30 bojových lietadiel, aby zachytili rakety. Izraelská armáda ubezpečila, že „urobí všetko potrebné na ochranu civilného obyvateľstva“ židovského štátu. Niekoľko hodín pred útokom sa však objavila správa , že izraelské obranné sily odmietli vykonať preventívny útok na Irán.

Podľa izraelského Channel 9 bude reakcia Izraela naútok Iránu "extrémne tvrdá".

Vie sa o telefonáte izraelského premiéra Benjamina Netanjahua ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Izraelský vodca mal podľa portálu Ynet v úmysle „požiadať Putina, aby využil svoj vplyv“, aby zabránil útoku z Iránu.

Aká je reakcia izraelských spojencov?

Ešte pred začatím iránskeho útoku americký minister obrany Lloyd Austin v telefonickom rozhovore s izraelským kolegom Yoavom Galantom oznámil, že je pripravený podporiť svojho spojenca. "Spojené štáty sú pripravené chrániť americký personál, spojencov a partnerov tvárou v tvár hrozbám zo strany Iránu a Iránom podporovaných teroristických organizácií," povedal Lloyd Austin.

Okrem toho dal americký prezident Joe Biden rozkaz americkej armáde zostreliť iránske rakety .

Práve americká protivzdušná obrana zohrala rozhodujúci podiel na porážke rakiet pri útoku Iránu na Izrael 13. apríla.

Zavraždenie Nasralláha by mohlo spustiť americko-iránsku vojnu
Nateraz je viac ako reálna vojenská invázia Izraela do Libanonu. Iba tá bude stáť USA maličkosť - takmer deväť miliárd dolárov. Lenže do hry veľmi pravdepodobne vstúpi aj jadrová veľmoc - Irán. Stuáciu sleduje spravodajský web... Čítať ďalej
01 | 10 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

 

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok