Zelenskyj dostal účet za Kursk - rozkol vo velení armády
01 | 10 | 2024 I Ivan Brožík

Útok na Kursk okrem obrovských problémov Zelenskému nepriniesol nič. Jeho armáda uteká z frontu na juhu Donbasu, velitelia sú bez záloh i munície a je tu ešte čosi "naviac". Mnohí vysokopostavení armádni velitelia vyjadrujú Zelenskému svoje výhrady k nezmyselnej akcii a ich lojalita ku Kyjevu je oslabená. Tak situáciu zhrnul web cnn.iprima.cz.

Dôvodom výhrad podľa citovaného zdroja má byť obava z vysokých strát. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ale aj tak útok začal. Minulý týždeň vo svojom prejave ofenzívu obhajoval s tým, že prinútila Rusko presunúť zdroje z doneckej fronty. Tu sa však zjavne mýlil, rúské "čistenie" Kurska od inváznej ukrajinskej armády nijako neoslabilo aktivity vojsk Ruskej federácie nainých frontoch.

Mladosť - pochabosť, alebo aj fanatizmus

Mladík z krajinskej armády sa v ťažení na Kursk podľa CNN Prima news vyžíva. "Ťažké zranenia nepochybne zmenia jeho život, ale devätnásťročný ukrajinský výsadkár neľutuje svoju rolu, ktorú zohral pri prekvapivom a dramatickom cezhraničnom vpáde do ruskej Kurskej oblasti z polovice augusta. Rovnako ako jeho bratia v zbrani sa cítil nadšený, keď sa rozkaz na útok ozval na rozhlasových vlnách. Bola to totiž šanca opätovať Rusku úder. „Cítil som sa byť súčasťou histórie, pretože to bolo prvýkrát od druhej svetovej vojny, kedy bolo Rusko napadnuté,“ povedal webu Politico vojak vystupujúci ako Sergej – používa pseudonym, pretože oficiálne s médiami hovoriť nesmie. „Mal som ten najsilnejší pocit,“ dodal. „A ďalšia dôležitá vec, necítili sme bolesť, ktorú cítime, keď bojujeme vo vnútri Ukrajiny a ničíme budovy. Potom máme pocit, že poškodzujeme časť seba samého, ale v Kursku nie sme zaťažení ťarchou toho smútku,“ povedal." Tak znie citát širšej spávy zdroja, z ktorého čerpáme.

Názor iný, skúsenejší

K odporcom ale patril napríklad aj vysoko rešpektovaný Emil Iškulov, veliteľ ukrajinskej 80. leteckej útočnej brigády. Ten bol v júli odvolaný aj napriek protestom vysokých dôstojníkov, ktorí požadovali, aby zostal vo funkcii. „Nechápeme, prečo velitelia, ktorí majú medzi personálom nespochybniteľnú autoritu, majú za sebou víťazné boje a skúsenosti z veľkej vojny, sú v nemilosti najvyššieho vedenia ozbrojených síl,“ uviedli velitelia v protestnom videu zverejnenom na sociálnych sieťach.

Hazard a obava z veľkých strát

Dôvodom Iškulovovho odvolania malo byť, že sa „postavil proti úlohe, ktorá nezodpovedala sile brigády“. "Podľa dvoch vysoko postavených ukrajinských vojenských predstaviteľov, ktorým bola poskytnutá anonymita, mal Iškulov proti kurskej operácii námietky, pretože sa obával, že by jeho brigáda mohla byť nakonie

Občas stratený Syrskyj papagájuje Zelenského

Ukrajinský generál Oleksandr Syrskij sa k argumentu hlavy štátu pripojil a vyhlásil, že kyjevské sily obsadili takmer tisíc kilometrov štvorcových území vo vnútri Ruska, čo donútilo Kremeľ presunúť do Kurska niektoré skúsené jednotky, ktoré boli predtým rozmiestnené v Donbase.

To však nezabránilo ruským jednotkám, aby v Donecku pokračovali v dosahovaní taktických úspechov a v neúnavnom postupe. Ukrajinské straty v Donecku rýchlo rastú, čo nakoniec prinútilo aj generála Syrského, aby začal niektoré jednotky z Kurska presúvať k obrane Donecka.

OBRAT V NEMECKU? Líder CDU: Ukrajina nemôže poraziť Rusko
"Ukrajina nikdy nemôže poraziť Rusko, to nikdy nebolo cieľom. Pre mňa víťazstvo Ukrajiny znamená, že musí znovu získať suverenitu nad vlastným územím," povedal pre Bild Friedrich Merz, predseda opozičnej Kresťanskodemokratickej únie Nemecka (CDU) a... Čítať ďalej
01 | 10 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok