Prečo kráľovná Alžbeta II. celé mesiace odkladala svoju smrť
03 | 10 | 2024 I Ivan Brožík

Bývalý predseda vlády Veľkej Británie Boris Johnson sa rozhovoril o poslednej povinnosti Alžbety II. Kráľovná kvôli tomu odkladala svoju smrť celé dva mesiace. Išlo o korektné odovzdanie moci. Pripomína web lenta.ru.

Kráľovná Alžbeta II . v posledných mesiacoch svojho života  zámerne odkladala svoju smrť, aby mala čas dohliadať na odovzdanie moci novému premiérovi. Toto sa stalo známym zo spomienok ex-premiéra Spojeného kráľovstva Borisa Johnsona .

Statočná žena

"Celé leto vedela, že zomrie, ale bola odhodlaná vydržať, aby splnila svoju poslednú povinnosť: dohliadať na pokojný a riadny prenos moci z jednej vlády na druhú" - z memoárov Borisa Johnsona.

Panovníčka si v lete 2022 naplno uvedomila, že jej dni sú zrátané. Zdravotný stav Alžbety II. sa každým dňom zhoršoval, no snažila sa oddialiť okamih smrti, aby splnila svoju kráľovskú povinnosť. Pred smrťou plánovala vymenovať nového premiéra, no po Johnsonovej rezignácii sa nepodarilo nájsť vhodného kandidáta. Až v septembri prešla táto funkcia na  Liz Trussovú , po menovaní ktorej len o pár dní neskôr kráľovná zomrela.

Johnson uviedol, že príčinou smrti kráľovnej bol zhubný kostný nádor

Johnson vo svojich memoároch prezradil , aká choroba vzala kráľovnej život. Podľa politika mal panovníčka zhubný kostný nádor. Edward Young, jej osobný tajomník, Johnsona doplnil. "Už rok alebo viac viem, že má rakovinu kostí a každú chvíľu sa môže zhoršiť."

V septembri sa rátali už iba hodiny

Vo svojej knihe politik Johnson poznamenal, že v septembri 2022 si celý vnútorný kruh kráľovnej bol vedomý jej choroby - všetci vyzerali vyčerpane a pochmúrne. Sama Alžbeta II. sa zároveň pri poslednom stretnutí s Johnsonom správala sebavedomo a srdečne. Politik dodal, že napriek ťažkej chorobe mala kráľovská dáma až do posledných dní jasnú hlavu.

Princ Harry a Meghan Markle zverejnia memoáre odhaľujúce rodinu Alžbety II

Manželka princa Harryho Meghan Markle mieni zverejniť spomienky s ďalšími odhaleniami z prostredia rodiny kráľovnej Alžbety II.

Po presťahovaní do  USA sa pár zúčastnil niekoľkých škandalóznych rozhovorov a princ Harry vydal knihu o jeho živote, čo vyvolalo verejné pobúrenie v  Spojenom kráľovstve . Dvojica sa však snažila vyhnúť príliš tvrdým slovám o zosnulej kráľovnej a Karolovi III.

Memoáre princovej manželky, vydané po smrti Alžbety II., s najväčšou pravdepodobnosťou porušia všetky predstavy o slušných vyhláseniach na adresu kráľovskej rodiny. "Medzi ich priateľmi sa hovorí, že prestanú predstierať diplomaciu," zdôraznil nekonkretizovaný zdroj.

Zelenskyj dostal účet za Kursk - rozkol vo velení armády
Útok na Kursk okrem obrovských problémov Zelenskému nepriniesol nič. Jeho armáda uteká z frontu na juhu Donbasu, velitelia sú bez záloh i munície a je tu ešte čosi "naviac". Mnohí vysokopostavení armádni velitelia vyjadrujú Zelenskému svoje výhrady... Čítať ďalej
01 | 10 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

 

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok