OBRAT V NEMECKU? Líder CDU: Ukrajina nemôže poraziť Rusko
01 | 10 | 2024 I Gabriela Fedičová

"Ukrajina nikdy nemôže poraziť Rusko, to nikdy nebolo cieľom. Pre mňa víťazstvo Ukrajiny znamená, že musí znovu získať suverenitu nad vlastným územím," povedal pre Bild Friedrich Merz, predseda opozičnej Kresťanskodemokratickej únie Nemecka (CDU) a kandidát strany na budúceho kancelára krajiny, a dodal, že "sme stále ďaleko od toho, aby Rusko považovalo pokračovanie vojny vojenskou silou za zbytočné". Odmietol tiež myšlienku, že by sme sa mali pokúsiť "vyvážať demokraciu" do celého sveta. Podľa neho to nechce každý na svete, píšu české Parlamentní listy.

Merz, ktorý si dal za cieľ získať späť post kancelára nemeckej kresťanskodemokratickej koalície CDU/CSU, v rozhovore pre Bild o zahraničnej politike povedal, že by sme mali akceptovať, že "nie každý na svete chce našu demokraciu a našu trhovú ekonomiku".

"A možno to bola chyba v 90. a 2000. rokoch, dokonca aj po 11. septembri, že sme verili, že môžeme vyvážať demokraciu. Nie, nemôžeme," povedal.

Pokiaľ ide o konflikt na Ukrajine, poznamenal, že súvaha po dva a pol roku vojny je "hrozná a veľmi triezva", ale nie je možné vrátiť si čas. "Povedal som to nedávno v Bundestagu. Konali sme príliš neskoro a urobili sme príliš málo," kritizoval súčasnú, veľmi zdržanlivú politiku podpory napadnutej krajiny v Nemecku.

Víťazstvo Ukrajiny si podľa neho nemožno predstaviť tak, že Kyjev porazí Rusko

"Ukrajina nikdy nemôže poraziť Rusko, to nikdy nebolo cieľom. Pre mňa víťazstvo Ukrajiny znamená, že musí znovu získať suverenitu nad vlastným územím. A Rusko musí prestať útočiť na túto krajinu. Musíme urobiť všetko pre to, aby Rusko považovalo pokračovanie vojny vojenskou silou za zbytočné. A my sme od toho ešte ďaleko," povedal nemecký politik.

Merz tiež spomenul Izrael v kontexte zahraničnej politiky a poznamenal, že zdieľa názor bývalého izraelského ministra obrany Benjamina Gantza na kroky súčasného premiéra Benjamina Netanjahua.

Líder CDU povedal, že sa s Netanjahuom stretol dvakrát v Tel Avive za posledných 15 mesiacov a povedal mu, že by si mal dávať pozor, aby nestratil podporu svojich najdôležitejších priateľov. "Izrael musí byť vždy krajinou, za ktorú máme osobitnú zodpovednosť, vrátane Nemecka, a musíme byť vždy pripravení pomôcť tejto krajine, čo neznamená, že akceptujeme všetko, čo vláda robí bez kritiky," komentoval názor Nemecka na kroky Netanjahuovej vlády.

Podľa jeho názoru sa nedá povedať, že nenávisť voči Židom v súčasnosti v Nemecku exploduje len v súvislosti so súčasnými udalosťami na Blízkom východe. V skutočnosti sme si "pravdepodobne neuvedomili, že to bolo v takej miere latentné už dlho".

"Myslím, že sme sa pozreli inam, že sme to nevideli. Musíme vyslať veľmi jasný signál tým, ktorí ju tu praktizujú, že ju neprijímame. Že neakceptujeme heslá 'od rieky k moru' a ďalšie vyhlásenia, ktoré spochybňujú existenciu Izraela," zdôraznil.

Podľa predsedu CDU už problém kriminality zašiel tak ďaleko, že mnohí nerešpektujú ani nemecké súdy. "Som veľmi šokovaný, keď vidím, čo sa niekedy deje v nemeckých súdnych sieňach: napríklad neuznanie a neúcta súdu," pokračoval a dodal, že je potrebné diskutovať aj o veku trestnej zodpovednosti.

"Vôbec nechápem, že hovoríme o volebnom práve vo veku 16 rokov, ale vek trestnej zodpovednosti mladých ľudí je medzi 18 a 21 rokmi," politik sa netají tým, že nechápe, prečo sa v Nemecku znižuje vek hlasovania, ale trestná zodpovednosť nie.

A odmietol myšlienku, že by si vedel predstaviť koalíciu so Zelenými, ak by sa vytvorila vláda. Podľa Merza zlyhávajú najmä v oblasti hospodárskej politiky, v ktorej je podľa jeho hodnotenia najhorší "neustály paternalizmus a šikanovanie a prístup, kde sa ľuďom hovorí, aké autá môžu riadiť a aké ohrievače si musia kúpiť".

Záhadná smrť! Izraelský útok zabil vodcu Hizballáhu. Prečo jeho telo zostalo neporušené?
Vodca obávanej teroristickej organizácie Hizballáh Hasan Nasralláh († 64) zahynul v sobotu pri izraelskom bombardovaní podzemného komplexu bunkrov v Bejrúte. Okolnosti jeho smrti sú však zahalené rúškom tajomstva a vyvolávajú množstvo otázok.... Čítať ďalej
30 | 09 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok