Komentátor Lovaš ostro kritizuje politiku Česka, spomenul aj Roberta Fica
01 | 10 | 2024 I Gabriela Fedičová

"Prezieravosť a konzistentnosť postojov ohľadne Ukrajiny Robertovi Ficovi ešte prinesú politické body. To bude jeho odmena. Neminie vo voľbách ani vládnucich českých politikov. Možno si vtedy spomenú na nadprácu, ktorú úplne zbytočne vyprodukovali na adresu slovenskej vlády a jej premiéra. Keď Peter Fiala sleduje, ako Robert Fico presadil konsolidačný balíček, ako komunikuje s koaličnými partnermi bez toho, aby sa mu rozpadla vláda, môže mu byť zrušených konzultácií ľúto. Práve teraz by sa mu rada mladšieho brata mohla celkom hodiť." Citát Robert Fico.

Názor komentátora Karola Lovaša zverejnený na sociálnej sieti preberáme v plnom znení.

„Politici sú na to, aby riešili krízy, nie aby ich vytvárali.“ Český exprezident Miloš Zeman charakterizoval týmito slovami vládnu krízu premiéra Petra Fialu. Ten pre nekompetentnosť odvolal ministra zodpovedného za digitalizáciu. Odvolaný Ivan Bartoš následne ohlásil odchod pirátskej strany z kabinetu. A už sa valí špina. Bartoš obviňuje predstaviteľov Fialovej ODS z korupcie a klientelizmu. Podľa Bartoša sú pravými dôvodmi jeho odvolania.

Slovenská republika nijako oficiálne nekomentuje turbulentnú situáciu v Českej republike. Prečo by aj mala? Ide o vnútornú záležitosť nášho suseda. Ponaučenie pre staršieho brata, ktorý má pretrvávajúcu potrebu ústami svojich politikov komentovať vnútorné dianie na Slovensku.

Predsedníčku českého parlamentu dokonca vyzývali, aby prerušila vzťahy so slovenskými kolegami, keď z funkcie podpredsedu Národnej rady odvolali Michala Šimečku. Markéta Pekarová Adamová to odmietla. Česko-slovenské vzťahy potrebujú štandardizovať. Nezasahovanie do vnútorných záležitostí suseda je dôležitým predpokladom ich kvality.

Najmä ak na oboch stranách rieky Moravy vládnu politici, ktorí namiesto toho, aby krízy riešili, ich vytvárajú.

Počúvajúc českého prezidenta a ministra zahraničných vecí, ako komentujú dianie na Ukrajine, myslím na slovenských politikov, ktorí to, k čomu dospeli Pavel s Lipavským, hovoria dlhodobo.

Vojnu nikto nevyhrá. Ukrajina musí byť ohľadne cieľov realistická. Časť územia zostane pod ruskou kontrolou. To, že Ukrajina v tejto chvíli nie je schopná dobyť celé územie späť, je realita. – To je iba niekoľko z politických naratívov prichádzajúcich z Českej republiky.

Ešte pred časom za podobné realistické zhodnotenie situácie na Ukrajine prerušila česká strana medzivládne konzultácie so Slovenskom. Roberta Fica označovali za proruského propagandistu. Je ním azda teraz aj prezident Peter Pavel?

Prezident Zelenskyj po obyvateľoch USA a Európy začína unavovať aj politických lídrov. Strácajú s ním trpezlivosť. Z Ameriky sa vrátil bez možnosti používať americké zbrane dlhého dosahu na ostreľovanie ruského územia.

Prezieravosť a konzistentnosť postojov ohľadne Ukrajiny Robertovi Ficovi ešte prinesú politické body. To bude jeho odmena. Neminie vo voľbách ani vládnucich českých politikov.

Možno si vtedy spomenú na nadprácu, ktorú úplne zbytočne vyprodukovali na adresu slovenskej vlády a jej premiéra. Keď Peter Fiala sleduje, ako Robert Fico presadil konsolidačný balíček, ako komunikuje s koaličnými partnermi bez toho, aby sa mu rozpadla vláda, môže mu byť zrušených konzultácií ľúto. Práve teraz by sa mu rada mladšieho brata mohla celkom hodiť.

Tragická nehoda na diaľnici D2, premávka je v danom úseku uzavretá
Diaľnica D2 v smere z Malaciek do Bratislavy je uzavretá. Došlo tam k dopravnej nehode. Vozidlá sú odkláňané na Malacky. TASR o tom informovala bratislavská krajská policajná hovorkyňa Silvia Šimková. Dopravní policajti KDI KR PZ v Bratislave... Čítať ďalej
01 | 10 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok