BLÍZKY VÝCHOD V PLAMEŇOCH: Izraelské komandá útočia na Hizballáh
01 | 10 | 2024 I Bari Zajačková

Izraelské obranné sily v noci na utorok zahájili rozsiahlu pozemnú operáciu na území južného Libanonu. Ide o cielené útoky proti teroristickej organizácii Hizballáh, ktorá dlhodobo ohrozuje bezpečnosť izraelských občanov v pohraničnej oblasti, informuje Aljazeera.com.

Elitné jednotky prekračujú hranice

Hovorca izraelskej armády Avichay Adraee potvrdil, že do akcie boli nasadené prvky 98. divízie vrátane komando brigády, výsadkovej brigády a obrnenej brigády. Tieto elitné jednotky už niekoľko týždňov intenzívne cvičili na túto náročnú misiu.

Izraelské sily v predvečer ofenzívy vystrelili do vzduchu svetlice a intenzívne ostreľovali ciele v Libanone. Vpád na územie Libanonu je podporovaný vzdušnými útokmi a delostrelectvom.

Hizballáh hlási protiútoky

Militantné hnutie Hizballáh v utorok ráno oznámilo, že zaútočilo na izraelské jednotky v severoizraelskom meste Metula pri hraniciach s Libanonom a Sýriou. Hnutie tvrdí, že sa zameralo na "pohybujúcich sa nepriateľských vojakov v Metule pomocou delostreleckých granátov".

Obavy z eskalácie konfliktu

Izraelská armáda varovala občanov, aby sa vo vozidlách nepresúvali zo severu na juh v oblasti rieky Lítání. Zároveň vyzvala obyvateľov južných predmestí Bejrútu na evakuáciu v súvislosti s plánovanými útokmi na tamojšie ciele Hizballáhu.

EÚ vyzýva na okamžité prímerie medzi Izraelom a Hizballáhom

Európska únia vyjadrila hlboké znepokojenie nad eskaláciou napätia na Blízkom východe a vyzvala na okamžité ukončenie bojov medzi Izraelom a libanonským hnutím Hizballáh. Táto výzva zaznela počas mimoriadnej videokonferencie predstaviteľov rezortov diplomacie členských štátov EÚ, ktorú zvolal šéf európskej diplomacie Josep Borrell.

Slovensko pripravené pomôcť

Slovenskú republiku na rokovaní zastupoval štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Marek Eštok. Ten informoval o pripravenosti Slovenska evakuovať svojich občanov z Libanonu v prípade potreby. Zároveň potvrdil záväzok Slovenska poskytnúť ďalšiu humanitárnu pomoc obyvateľom Libanonu postihnutým prebiehajúcim konfliktom.

"Situácia na Blízkom východe je veľmi vážna. Je potrebné zintenzívniť tlak na okamžité dosiahnutie prímeria medzi Izraelom a Hizballáhom a pracovať na deeskalácii napätia v regióne," zdôraznil Eštok.

Jednotný postoj EÚ

Predstavitelia členských štátov EÚ sa zhodli na potrebe:

  • Okamžitého prímeria medzi znepriatelenými stranami
  • Zvýšenia humanitárnej pomoci pre obyvateľov Libanonu
  • Podpory mierovej misie OSN v Libanone (UNIFIL)
  • Pomoci pri konsolidácii libanonských štátnych inštitúcií
  • Posilnenia libanonskej armády ako kľúčového prvku stability

Európski diplomati tiež diskutovali o koordinácii prípadnej evakuácie občanov EÚ z Libanonu, ak by sa situácia ďalej zhoršovala.

Záhadná smrť! Izraelský útok zabil vodcu Hizballáhu. Prečo jeho telo zostalo neporušené?
Vodca obávanej teroristickej organizácie Hizballáh Hasan Nasralláh († 64) zahynul v sobotu pri izraelskom bombardovaní podzemného komplexu bunkrov v Bejrúte. Okolnosti jeho smrti sú však zahalené rúškom tajomstva a vyvolávajú množstvo otázok.... Čítať ďalej
30 | 09 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik