AKÝ BUDE MESIAC OKTÓBER? Meteorológovia majú prvé predpovede
01 | 10 | 2024 I Gabriela Fedičová

Dnes je 1. októbra. Jeseň prebieha v plnom prúde a noc zo septembra na október už bola niekde poriadne mrazivá. Nadránom klesli niektoré teploty aj pod nula stupňov Celzia. Aký bude mesiac október? Meteorológovia majú prvé predpovede.

Modely ukazujú, že prízemné mrazy v noci z pondelka na utorok na niektorých miestach mohli dosiahnuť až –5 °C, informuje iMeteo.sk.

Prízemný mráz sa očakával najmä v nížinách a údoliach, výstraha 1. stupňa pred prízemným mrazom bola vydaná pre celé naše územie.

Ranné mrazy

Najzaujímavejšie počasie z meteorologického hľadiska nás čaká na začiatku októbra. 

„Podľa predpovedí by mal byť prvý októbrový týždeň teplotne slabo podpriemerný a zrážkovo nadpriemerný. Nadchádzajúci týždeň by mal na naše územie priniesť aj prvé mrazy, ktoré by mali byť plošnejšie. Vyskytnú sa teda vo viacerých dolinách a v kotlinách,“ dodáva portál.

V druhej polovici budúceho týždňa budeme pod vplyvom vlniaceho sa studeného frontu, ktorý prinesie veľmi upršané počasie. Október teda začne s dennými teplotami prevažne do +15 °C, čo sú na súčasnú ročnú dobu podpriemerné teploty a s výraznejšími zrážkami.

Od 7. októbra to však vyzerá tak, že nás čakajú teplotne priemerné a aj zrážkovo priemerné októbrové týždne.

Z hľadiska očakávaného vývoja počasia sa tak budú striedať slnečnejšie dni so zrážkami, čo je však v jesennom období pomerne bežné. Po teplotnej stránke by sa denné teploty mali pohybovať od +10 do +20 °C a nočné teploty v intervale +10 až +2 °C. Mrazy nás tak čakajú síce v prvé októbrové dni, ale potom by už malo byť teplejšie.

Príde prvý sneh?

Aktuálne predpovede nenaznačujú, že by sme sa v októbri mohli dočkať v nižších polohách prvého snehu. „Takéto extrémy, kedy prekvapivo v závere októbra prišla dokonca aj snehová kalamita sme v uplynulých rokoch už zažili, no tento rok by sme sa mali akémukoľvek extrémnemu počasiu vyhnúť,“ prognózuje iMeteo.

Nečaká nás tak ani vlna povodní, ani vlna stabilného počasia a ani vlna výrazného ochladenia. Október by mal byť priemerný a normálny.

Tomáš víta Dankovu ústretovosť, SNS je otvorená kompromisu o 13. dôchodku
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) pozitívne reagoval na najnovšie vyjadrenia predsedu SNS Andreja Danka. Vo svojom vyjadrení ocenil ochotu SNS k dialógu a zdôraznil potrebu konštruktívnej spolupráce v rámci... Čítať ďalej
30 | 09 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok