Ach, ten autokrat Danko!
01 | 10 | 2024 I Ivan Brožík

Nie, to nechce a ani to nemá byť nadávka. To je politický terminus technikus. Autokrat je jednoducho samovládca. Držiteľ moci nie ako predseda strany SNS, ale ako Andrej Danko. Na tlačovú besedu a zásadné vyhlásenie Rudfolfa Huliaka mal radšej nereagovať. A už je naozaj vysvetliteľné, prečo doteraz podpredsedovia SNS - inak fajn múdri poslanci, vystupovali navonok nanajvýš súkromne, vo svojich statusoch a nie so svojimi vlastnými spolustranníkmi.

Ale, predseda SNS Andrej Danko zareagoval na Rudolfa Huliaka a jeho Národnú koalíciu (pripomeňme, že v predstavách Huliaka ako súčasť SNS) najnemožnejšie, ako len mohol. Z mála už takmer iba zlých možných riešení si ako politik vybral to najhoršie. Slová o zrade, ohováranie, prezentovanie urážky samého seba, pocit podrazu. Matovič by sa za nič nemusel hanbiť. Áno, Andrej Danko zvolil matovičovské riešenie.

Danko cíti zradu

Je šokovaný, cíti zradu zo strany Rudlofa Huliaka a jeho Národnej koalície, cíti zradu osobnú i zradu SNS. Zároveň však potvrdzuje, že "Huliak nezrádza koalíciu". Tu chýba logika, alebo - inými slovami - tu je v Andrejovi Dankovi rozpor. Medzi Dankom a Národnou koalíciou, nie medzi SNS a Národnou koalíciou. Toto je z Dankovej strany osobné.

Detinský protiťah

Vytiahnuť v situácii, keď sa predsedovi strany vytvára v jej radoch "platforma" nie najšťastnejšiu epizódku s "urážkou" Plavákovej, bolo dosť nízke. Možno mienené voči Huliakovi ako podpásovka. Ak áno, nevyšlo to. Naopak, úder sa vrátil na Dankovu polovicu hracej plochy. Lebo všetci vieme, že to bolo emotívne expresívum, no urážka nie. Poznáme každý svojho provokatéra, ktorého by sme v záchvate zúfalstva najradšej zlikvidovali a Plaváková je taký podlý provokatér. Aj so svojimi nálepkami, ktorými sa podľa chuti môže oblepiť hoci aj celá. Ospravedlniť sa ako Andrej Danko Plavákovej v súvislosti so vznikom Huliakovej platformy bol biedny pokus o poníženie svojho možno tak nanajvýš názorového oponenta, určite však nie nepriateľa.

Iná vec sú invektívy voči Huliakovi a HLASU

Andrej Danko totiž konečne verejne a sám iniciatívne potvrdil, že všetky výhrady, ktoré voči nemu v poslednom období na politické pomery u nás naozaj veľmi mierumilovne, ústretovo a ohľaduplne verejne formulovali protagonisti strany HLAS, boli opodstatnené. Andrej Danko iba potvrdil, že je býk, na ktorého HLAS pôsobí ako červené súkno a je mu tri, že je koaličným partnerom HLASu. A montovať do toho, aj keď iba v náznaku, prezidenta Pellegriniho je zas - no o nič horšie, ako "matovičovstvo". Pripomínať v tejto súvislosti, že v koalícii je v presilovke proti HLASu, lebo ho "podporil Fico", je také, no, ehm, na úrovni žiačika prvého stupňa základnej školy. Verte, ťažko sa hľadajú priliehavé výrazy, lebo nie je účelom tohoto názoru Andreja Danka uraziť či ponížiť, to naozaj nie. Možno usmerniť, zobrať mu to červené súkno spred očí.

Dáva do súvislosti nesúvislé témy

Je možné, že navonok tvrdý a nekompromisný Danko bol vo vypätí emócií. Kto by nebol. Ale tak ostrieľaný politik, ako on je, by nemal dávať v jednej vete do spojitosti to, že "chcel rokovať s Erikom Tomášom o trinástom dôchodku" (a naozaj tam nemal Danko zlý návrh) a pritom druhým dychom spomínať, ako ho "Rudo Huliak zradil". Huliak ho totiž v súvislosti s trinástym dôchodkom nijako nezradil, ani ho nespomenul. On spomenul svoje priority - pôdu a lesy. "Baterkáreň v Očovej" a údajné lobovanie Huliaka u Sakovej, aj to bola z Dankovej strany čistá a nefér podpásovka. Danko síce tvrdí, že Rudo Huliak ublížil iba sám sebe, no sám Danko sa prezentoval ako najväčší ublíženec na momentálnej slovenskej politickej scéne.

"Pán Huliak si uz vedľa mňa nikdy v živote nesadne (nepostaví sa)"

Ak Andrej Danko verbalizoval, že "Slotu som za takéto správanie vyhodil zo strany", potvrdil iba, akými myšlienkami sa zaoberá v súvislosti s Huliakom. Asi si však nie je celkom istý náladami poslancov SNS a najskôr si ich musí preveriť. Je teda, nepravdepodobné, že v parlamente vznikne poslanecký klub SNS/Národná koalícia, skôr nastane štiepenie samotnej SNS. Na upokojenie, nie na úkor straty  vplyvu poslaneckej vládnej koalície. Sú iba dve možnosti - buď budú Huliakovci čoskoro "nezaradení", alebo časom splynú s inou koaličnou stranou.

A Danko definitívne najbližšie parlamentné voľby aj so "svojou" SNS prehrá. Nateraz robí všetko pre to, aby sa tak stalo.

Huliak ukázal Dankovi žltú kartu
Národná koalícia Rudolfa Huliaka dospela. Je plnoletá, je samostatná, je svojprávna, je emancipovaná a je zdravo sebavedomá. Navyše - potvrdila svoju oddanosť koalícii, koaličnej zmluve a koaličným partnerom. Rudolf Huliak tvrdí, že ak má niekto... Čítať ďalej
01 | 10 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavny

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok