ZVRAT v prípade CERVANOVEJ? Nové dôkazy môžu zmeniť všetko!
30 | 09 | 2024 I Bari Zajačková/ TASR

Na Krajskom súde (KS) v Bratislave pokračuje v pondelok verejné zasadnutie vo veci návrhu právoplatne odsúdených z kauzy vraždy Ľudmily Cervanovej na obnovu konania. Čítajú sa listinné dôkazy z archívu bezpečnostných zložiek v českej obci Kanice pri Brne.
        

Na verejnom zasadnutí oboznámili, že jeden z navrhovateľov obnovy konania, Juraj Lachman, v auguste 2024 zomrel. Naďalej však jeho návrh zastupuje advokát Allan Böhm.

"Ide o spis, ktorý bol od roku 1990 úmyselne zamlčiavaný pred súdmi. Polícia ho nevydala napriek tomu, že ním disponovala," priblížil médiám advokát Allan Böhm s tým, že agentúrny spis vypracoval v rokoch 1978 až 1981 Eduard Pálka. Podľa Böhma má obsah spisu dokazovať, že kauza bola vo vzťahu k odsúdeným vykonštruovaná.
        

Cervanová bola zavraždená v lete 1976. Obvinení boli Milan Andrášik, Miloš Kocúr, Stanislav Dúbravický, František Čerman, Pavol Beďač, Juraj Lachman a Roman Brázda. V septembri 1982 dostali nepodmienečné tresty odňatia slobody v trvaní od štyroch do 24 rokov. V roku 1990 však bol na základe sťažnosti federálneho generálneho prokurátora rozsudok najvyšším súdom zrušený.
        

Právoplatne rozhodli súdy potom až v roku 2006. Obžalovaní dostali tresty od troch do 15 rokov väzenia. Pre zdravotné problémy bol Roman Brázda vylúčený na samostatné konanie. V roku 2009 odmietol Najvyšší súd SR dovolanie šiestich odsúdených. So sťažnosťami potom neuspeli na Ústavnom súde SR a ani na Európskom súde pre ľudské práva.
        

Podľa súdov bola Cervanová 9. júla 1976 pred internátom v bratislavskej Mlynskej doline násilne vtiahnutá do auta a odvezená do jedného z domov, kde bola násilím držaná. Odsúdení ju nútili piť alkohol, vyzliekli ju a postupne na nej proti jej vôli vykonali pohlavný styk. Následne sa rozhodli Cervanovú usmrtiť, lebo im hrozila, že ich skutok oznámi. Zviazanú ju v kufri auta previezli do Kráľovej pri Senci k termálnemu jazierku. Tam sa 14. júla 1976 našlo jej telo.

TOTO sú šialené FAKTY! Matovičovi dohodári zhltli 30 miliónov - čo za to urobili?! (VIDEO)
Takmer od začiatku pôsobenia súčasnej vlády počúvame o stovkách dohodárov, ktorí pracovali na takmer všetkých ministerstvách. Čo si však pod pojmom „dohodár“ má predstaviť bežný človek, ktorý keď niekde pracuje „na dohodu“, zarobí trošku viac, ako... Čítať ďalej
30 | 09 | 2024 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik