Záhadná smrť! Izraelský útok zabil vodcu Hizballáhu. Prečo jeho telo zostalo neporušené?
30 | 09 | 2024 I Bari Zajačková

Vodca obávanej teroristickej organizácie Hizballáh Hasan Nasralláh († 64) zahynul v sobotu pri izraelskom bombardovaní podzemného komplexu bunkrov v Bejrúte. Okolnosti jeho smrti sú však zahalené rúškom tajomstva a vyvolávajú množstvo otázok. 

Smrť v troskách

Podľa izraelských médií sa Nasralláh ukrýval hlboko pod libanonskou metropolou v rozvetvenej sieti podzemných tunelov a bunkrov. Izraelské letectvo však pomocou šiestich špeciálnych bômb dokázalo tento komplex zničiť, informuje portál Topky.sk.

"Nasralláh zomrel hroznou smrťou, udusil sa v troskách," uvádza izraelský spravodajský portál N12. Telo teroristického vodcu bolo údajne nájdené až v nedeľu.

Záhadné okolnosti

Prekvapivé informácie priniesla katarská televízia Al-Džazíra. Podľa jej zdrojov bolo Nasralláhovo telo nájdené "neporušené, bez zranení a rán".

"Prvotná prehliadka tela nenašla žiadne známky vonkajšieho zranenia," cituje Al-Džazíra svoje zdroje.

Ako je možné, že po masívnom bombardovaní ostalo telo neporušené? Izraelské médiá špekulujú, že Nasralláh sa mohol udusiť jedovatými plynmi, ktoré sa do bunkra dostali po výbuchu bômb.

Reakcie na Nasralláhovu smrť

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu označil zabitie Nasralláha za "účtovanie s masovým vrahom". Naopak Rusko prostredníctvom hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova útok odsúdilo:

"Domnievame sa, že takéto akcie viedli k výraznej destabilizácii situácie v regióne. Existuje vysoké riziko vypuknutia väčšieho konfliktu."

Čo bude nasledovať?

Hizballáh zatiaľ oficiálne nepotvrdil Nasralláhovu smrť ani neoznámil, kedy bude pochovaný. Izrael medzitým pokračuje v útokoch na pozície Hizballáhu v Libanone.

"Stíhačky vzdušných síl zaútočili za posledných niekoľko hodín na desiatky cieľov v Libanone," uviedla izraelská armáda.

Situácia na Blízkom východe tak ostáva naďalej veľmi napätá. Smrť jedného z najhľadanejších teroristov sveta môže viesť k ďalšej eskalácii konfliktu medzi Izraelom a Hizballáhom.

Zelenskyj je odhodlaný nechať vyzabíjať všetkých mužov Ukrajiny
Na Ukrajine spúšťajú mobilizáciu už aj 60 - ročných! Zotrvačník ukrajinskej totálnej mobilizácie, počas ktorej vojenskí komisári organizujú neľútostný hon na ľudí, tak naberá na obrátkach. A vekové rozpätie tohto lovu ľudí a ich posielanie na smrť... Čítať ďalej
30 | 09 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok