Vzácne prekvapenie v liptovskom skanzene. Hádajte, čo tam pribudlo!
30 | 09 | 2024 I Bari Zajačková/ TASR

Do kostola v skanzene v Pribyline pribudol neogotický organ z roku 1904. Darovala mu ho Spoločnosť priateľov Múzea liptovskej dediny, ktorá si pripomína 30 rokov od svojho založenia. TASR o tom informovala marketingová manažérka Liptovského múzea Sláva Krížiková.
        

Jedným z hlavných cieľov založenia organizácie bola podpora dobudovania kostola Panny Márie zo zatopenej Liptovskej Mary. Z pôvodného objektu kostola sa uchoval barokový hlavný a bočný oltár, renesančné lavice, krstiteľnica a ďalší mobiliár. Chýbal však organ. "Napriek pátraniu sa nám ten pôvodný nepodarilo nájsť. Tak sme sa rozhodli hľadať iný nástroj a jeden sme našli v evanjelickom kostole vo Vrbove, kde nemal využitie," priblížila zakladateľka Spoločnosti priateľov Múzea liptovskej dediny Iveta Zuskinová.
        

Dve desaťročia združenie múzeu organ iba zapožičiavalo. Teraz sa jeho členovia rozhodli neogotický nástroj v hodnote viac ako 50.000 eur podarovať. "Priali by sme si, aby sa doplnil do zbierkového fondu Liptovského múzea s podmienkou, že bude trvalou súčasťou expozície kostola," doplnila Zuskinová.
        

Riaditeľ Liptovského múzea Martin Hromada ubezpečil, že vzhľadom na výbornú akustiku kostola a kvalitný zvuk organu sa budú snažiť verejnosti prinášať čo najviac kultúrno-hudobných zážitkov.
        

Jednou z aktivít, ktorú sa združeniu podarilo uskutočniť, bolo preloženie Považskej lesnej železničky do areálu skanzenu. Vo svojej dobe bola najdlhšou lesnou železnicou na Slovensku. V roku 1972 však jej prevádzku zrušili. "Hľadali sme možnosti jej záchrany v pôvodnom prostredí, ale v areáli depa sa začal kradnúť koľajový materiál. Aj objekt bývalého depa sa stal predmetom útokov vandalov a zlodejov, ktorí začali vo veľkom ničiť vzácny historický park a jeho časti odpredávali do zberných surovín. Zostalo nám tak jediné riešenie - presťahovať historický fond železničky do skanzenu v Pribyline," dodala Zuskinová.

ŠOK pre liberálov: Petíciu SHO za vyhlásenie referenda už podpísalo vyše 52-tisíc Slovákov
Prednedávnom sme vás informovali, že politický subjekt Slovenské Hnutie Obrody (SHO) rozbehlo petíciu za vyhlásenie referenda s nasledujúcou otázkou... "Súhlasíte s tým, aby Slovenská republika neuplatňovala sankcie voči Ruskej federácii, ktoré... Čítať ďalej
30 | 09 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

 

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok