Svet na pokraji jadrovej vojny?! Západ zastavil plán útoku na Rusko len na poslednú chvíľu
30 | 09 | 2024 I Bari Zajačková

Podľa bývalého zbrojného inšpektora OSN Scotta Rittera stál svet pred niekoľkými dňami doslova jeden krok od vypuknutia jadrovej vojny, ktorá by trvala len 72 minút. Len ostrá reakcia Moskvy a hrozba vstupu Ruska do vojny s NATO nakoniec prinútila Biely dom, aby zastavil plán na strieľanie britských a amerických rakiet dlhého doletu do ruského vnútrozemia, informuje o tom portál CZ24.news.

"Svet stál skutočně na pokraji jadrového konfliktu," uviedol Ritter. "Otázkou teraz je, ako dlho bude trvať, kým Londýn a Washington otrasú a pokúsia se strelbu raketami na Rusko skutočne zrealizovať."

Ukrajinská armáda v úpadku

Situácia ukrajinských ozbrojených síl (AFU) v bojových zónach začína pripomínať posledné týždne nemeckého Wehrmachtu v apríli 1945. Dochádza k odvolávaniu veliteľov z funkcií len preto, že nemohli brániť svoje pozície kvôli nedostatku materiálu, munície a vojakov.

V nedeľu generálny štáb AFU odvolal veliteľa posádky 72. brigády v Uhledare plk. Ivana Vinnika. "Strata Ugledaru je pre Ukrajincov ďalší Bachmut, ďalšia Avdějevka, ďalšia Marinka, skrátk ďalší symbol ukrajinskej obrany, ktorá neskončila dobre," uvádza sa v správe.

Lavrov varuje pred plánmi NATO

Podľa ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova západní stratégovia usilujú o zatiahnutie Európy do vojny proti Rusku. Došlo vraj k oprášeniu tajnej operácie "Unthinkable" z roku 1945 na zničenie ZSSR.

"NATO chce s pomocou armád európskych členov NATO zahájiť vojnu s Ruskom," povedal Lavrov na pôde OSN.

Pobaltské štáty v panike budujú opevnenia

Pobaltské štáty po vzore Ukrajiny chcú vybudovať opevnené vojnové línie na hraniciach s Ruskom a Bieloruskom. Ministri obrany Estónska, Lotyšska, Litvy a Poľska sa stretli, aby podporili projekt Baltskej obrannej línie.

Estónsky minister obrany Hanno Pevkur uviedol: "Baltská obranná línia získala na sile, pretože spojenci v Pobaltí majú rovnaké bezpečnostné obavy. Úzka koordinácia s Poľskom je zásadná."

Podľa expertov si pobaltské krajiny uvedomili, že NATO ich môže obetovať vo vojne s Ruskom ako nárazníkové pásmo.

Nadchádzajúci týždeň toho povie Vladimír Putin viac ako obvykle
Prezident Ruskej federácie Vladimír Putin toho bude mať v najbližších dňoch veľa čo povedať. Rozzúri síce "do biela" Zelenského, ale príležitosť je daná a pre Rusko dôležitá. Naznačuje web lenta.ru. Vladimír Putin totiž vystúpi na podujatiach pri... Čítať ďalej
30 | 09 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok