Senzácia na oblohe: Zem získala druhý mesiac!
30 | 09 | 2024 I Bari Zajačková

Nečakaná astronomická udalosť upútala pozornosť celého sveta. Od včerajšieho večera 29. septembra až do 25. novembra 2023 bude mať naša planéta nevšedného vesmírneho spoločníka. Malý asteroid s označením 2024 PT5 sa na takmer dva mesiace stane našim dočasným druhým mesiacom, čím vytvorí unikátnu astronomickú udalosť, ktorá upúta pozornosť vedcov i verejnosti po celom svete.

Vesmírny návštevník mení status quo

Asteroid s označením 2024 PT5, prezývaný aj "mini-mesiac", bol objavený len nedávno - 7. augusta tohto roku, informuje portál Imeteo.sk. Stalo sa tak vďaka systému ATLAS, ktorý slúži na detekciu potenciálne nebezpečných asteroidov. Ako predpokladali výpočty vedcov z NASA, tak toto nebeské teleso sa začalo pohybovať po obežnej dráhe našej planéty už v nedeľu - 29. septembra o 21:54 nášho času.

"Ide o mimoriadne vzácny jav," vysvetľuje profesor Carlos de la Fuente Marcos z Complutense University v Madride. "Tento objekt patrí do pásu asteroidov Arjuna, ktoré sa pohybujú po dráhach veľmi podobných Zemi."

Nenápadný, ale významný hosť

Hoci asteroid 2024 PT5 má priemer len okolo 10 metrov a nie je viditeľný voľným okom, jeho prítomnosť na obežnej dráhe Zeme je pre vedeckú komunitu mimoriadne zaujímavá.

"Asteroid nedokončí úplnú rotáciu okolo Zeme," upresňuje profesor Marcos. "Je to skôr ako keby sa len pozeral do výkladu obchodu, než by do neho naozaj vstúpil."

Krátka, ale výnimočná návšteva

Podľa najnovších údajov NASA bude asteroid 2024 PT5 obiehať Zem do 25. novembra, kedy o 17:43 nášho času opustí našu obežnú dráhu. "Takéto udalosti sú skutočne zriedkavé," potvrdzuje Damian Jabłeka, zástupca riaditeľa Sliezskeho planetária. "Aj keď v blízkosti našej planéty lieta pomerne veľa asteroidov, len málokedy sa stanú dočasnými mesiacmi."

Vesmírna lotéria

Aby sa asteroid mohol stať dočasným mesiacom, musia byť splnené špecifické podmienky. "Je to ako vesmírna lotéria," vysvetľuje Jabłeka. "Objekt musí byť v správnej vzdialenosti od Zeme, pohybovať sa správnou rýchlosťou a smerom. Je to skutočne vzácna zhoda okolností."

Táto unikátna astronomická udalosť nám pripomína, aké dynamické a plné prekvapení je vesmírne prostredie okolo našej planéty. Hoci asteroid 2024 PT5 nie je pre Zem žiadnou hrozbou, jeho krátka návšteva nepochybne obohatí naše chápanie blízkeho vesmíru a dynamiky nebeských telies.

Mexický Robinson: 438 dní v zajatí oceánu! (VIDEO)
Knihu Daniela Defoa, ktorej hlavným hrdinom je Robinson, sme v detstve asi čítali všetci. Meno Robinson sa stal symbolom ľudí, ktorí po stroskotaní prežili dlhší čas na neobývanom, či opustenom ostrove. Mexickým Robinsonom je Jose Salvador... Čítať ďalej
21 | 09 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok