Poslankyňa Plaváková žaluje kolegu Huliaka!
30 | 09 | 2024 I Bari Zajačková/ TASR

Opozičná poslankyňa Lucia Plaváková z Progresívneho Slovenska sa rozhodla brániť proti verbálnym útokom a šikane zo strany koaličného poslanca Rudolfa Huliaka zo SNS. Situácia v parlamente sa vyhrotila do takej miery, že Plaváková siahla po právnych krokoch.

Žaloba na ochranu osobnosti a trestné oznámenie

"Účelové šírenie môjho príspevku z rozpravy o interrupciách, ktoré poslanec Huliak prekrúcal a vytrhával z kontextu s úmyslom vyvolať voči mne nenávisť, viedlo a naďalej vedie k mnohým nenávistným prejavom a najnásilnejším vyhrážkam voči mne a mojej dcére," uviedla Plaváková na pondelkovej tlačovej konferencii.

Poslankyňa sa rozhodla podať žalobu na ochranu osobnosti voči Huliakovi, v ktorej bude požadovať ospravedlnenie a náhradu nemajetkovej ujmy. Okrem toho plánuje odovzdať polícii všetky vyhrážky a nenávistné útoky, ktoré Huliakove výroky vyvolali, a podať trestné oznámenie.

Šikana v parlamente a sťažnosť na Ústavný súd

Plaváková sa cíti diskriminovaná aj zo strany podpredsedov parlamentu Andreja Danka (SNS) a Tibora Gašpara (Smer-SD). "Zažila som opakovanú šikanu pre nálepky na notebooku," tvrdí poslankyňa. Opakované obmedzovanie jej vystúpení v rozprave považuje za porušovanie práv pri výkone mandátu poslankyne.

"Obraciam sa na Ústavný súd SR so sťažnosťou pre porušenie mojich práv diskriminačným obmedzovaním výkonu mandátu a slobody prejavu," oznámila Plaváková.

Disciplinárne konanie voči Huliakovi

Poslankyňa nezostane len pri žalobe a trestnom oznámení. V parlamente podá na Huliaka aj disciplinárny podnet. "Aj pán Peter Žiga ako poverený riadením parlamentu avizoval, že bude iniciovať disciplinárne konanie. Takže by sa tým čoskoro mal zaoberať mandátový a imunitný výbor," dodala Plaváková.

Huliak adresoval vulgárne slová smerom k Plavákovej na tlačovej konferencii SNS, kde podpredseda parlamentu Danko obhajoval vykázanie Plavákovej z rokovacej sály pre jej nálepky na notebooku. Hoci sa Huliak neskôr ospravedlnil, opäť použil vulgárne vyjadrenie.

Situácia v parlamente sa tak naďalej vyostruje a zostáva otázkou, ako sa k celej kauze postaví vedenie Národnej rady SR a či príjme opatrenia na zabezpečenie dôstojného priebehu rokovaní.

Ministerka kultúry odvolala riaditeľa SNM Branislava Panisa
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) odvolala z funkcie generálneho riaditeľa Slovenského národného múzea (SNM) Branislava Panisa. Upozornil na to portál Aktuality.sk. Pre TASR to potvrdil námestník generálneho riaditeľa pre úsek... Čítať ďalej
30 | 09 | 2024 | Bari Zajačková/ TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok