Milión ruských dronov je pripravených zhodiť bomby na Ukrajinu
01 | 10 | 2024 I Ivan Brožík

Konflikt na Ukrajine sa stáva čoraz technologicky vyspelejším. Premenil sa na pole experimentov na testovanie najnovších typov vojenskej techniky. Ruská vojenská produkcia však kvantitou a kvalitou už ďaleko prevyšuje to, čo má Ukrajina. Kým napríklad sa kyjevský režim iba chystá získať ďalších 300 veľkých dronov z Veľkej Británie zadarmo, Rusko sa blíži k ročnej výrobe milión kusov. Informuje svpressa.ru.

Briti sú pripravení po dodaní prvej dávky 300 jednotiek poslať Kyjevu ešte väčšiu dávku 500 bezpilotných lietadiel do zóny Severného vojenského okruhu. Na dodávkach sa bude podieľať takzvaná „koalícia bez posádky“, ktorú vo februári 2024 vytvorilo Lotyšsko. Zahŕňa 14 európskych krajín, ktoré už vyrábajú UAV a majú v úmysle modernizovať výrobu.

„Koalícia“ bola vytvorená po úspešnom útoku na Avdeevku, v ktorom zohrávali rozhodujúcu úlohu ruské drony. Lenže, všetkými svojimi nafúknutými schopnosťami môžu Európania dodať ukrajinským ozbrojeným silám len 10 tisíc dronov.

Rusko rozbehlo impozantnú vojenskú mašinériu

V Rusku prudko vzrástla výroba dronov. Len v roku 2023 Rusko dodalo svojej armáde približne 140 tisíc dronov. Prognózy na rok 2024 sú v počte 1,4 milióna kusov. Okrem toho je prioritou vývoj a implementácia dronov s umelou inteligenciou.

Západní experti sú prekvapení, ako rýchlo rastie štátna podpora pre bezpilotný priemysel v Rusku prostredníctvom programov na stimuláciu domácej výroby, vrátane plánov na výstavbu výskumných centier a tovární. Podľa plánu rozvoja bezpilotných technológií by do roku 2030 malo byť v Rusku 48 výskumných a výrobných centier. Vďaka tomu sa Rusko stane svetovým centrom výroby dronov.

Rusko už bez problémov obchádza západné sankcie. Americká publikácia Defense News uvádza príklad len jedného zo startupov Spoločnosť ľahko obchádzala západné sankcie a predala viac ako 1 000 pokročilých bezpilotných lietadiel.

Sú medzi nimi modifikácie izraelského IAI Scout a čínskeho Dark Wing. Spoločnosť tiež postavila dron s dlhým dosahom a stovky kvadrokoptér a hexakoptér.

„Spoločnosť je príkladom toho, ako ruský biznis prešiel na vojnovú ekonomiku,“ píše vojenský pozorovateľ Linus Höller .

Pravicový prevrat v Rakúsku! FPÖ prekvapivo ovládla voľby
Nedeľné parlamentné voľby v Rakúsku priniesli politické zemetrasenie. Podľa oficiálnych predbežných výsledkov zvíťazila pravicovo-populistická Slobodná strana Rakúska (FPÖ), ktorá získala takmer 30% hlasov. Ide o historický úspech strany... Čítať ďalej
30 | 09 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok