Izrael sa zbláznil a čo ďalej?
30 | 09 | 2024 I Ivan Brožík

Minulý piatok izraelské letectvo zhodilo 85 leteckých bômb, z ktorých každá vážila tonu, na veliteľské centrum Hizballáhu v južnom Bejrúte a na bunker, kde sa stretávalo politické vedenie a velitelia skupiny. Šesť veľkých budov bolo zničených. Výsledkom náletu bol zavraždenie dlhoročného vodcu libanonskej polovojenskej skupiny Hizballáh a jednej z najznámejších osobností Blízkeho východu, 64-ročného Hassana Nasralláha , jeho dcéry Zeinab, viac ako 10 veliteľov, ako aj zabitie zástupcu veliteľa iránskych islamských revolučných gárd Abbása Nilforoushana. Ale ani toto ešte nebolo nazvané začiatkom vojny medzi Izraelom a Libanonom. Zaznamenal web svpressa.ru.

V skutočnosti už minulý týždeň médium Politico s odvolaním sa na amerických predstaviteľov informovalo, že v najbližších dňoch výrazne eskalujú boje medzi Izraelom a Hizballáhom, čo by mohlo vyústiť do totálnej vojny medzi stranami. Zároveň však John Kirby, koordinátor pre strategickú komunikáciu v Národnej bezpečnostnej rade Bieleho domu povedal, že podľa názoru Washingtonu stále existujú príležitosti na diplomatické riešenie tejto krízy a vojenský konflikt medzi Izraelom a Libanonom nie je nevyhnutný. .

Takže bude či nebude vojna na Blízkom východe, ak už tam aj nie je?

"Slovo vojna v klasickom význame, keď po jeho vyslovení nasledujú útoky tankovými formáciami, vylodenie výsadkárov a tlak pozdĺž frontovej línie, je v prípade Izraela a jeho susedov nepatričné"  hovorí Vladimír Blinov, profesor Katedry politológie na ruskej štátnej Finančnej univerzite.

"Samozvaná sionistická entita v rámci svojich súčasných hraníc podľa Iránu, Hizballáhu, Hamasu a mnohých ďalších nikdy nedostala priznané právo na existenciu, a preto sa tu vojna od roku 1948 nezastavila. Iná vec je, že po sérii neúspešných arabských vojen sa jeho odporcovia neodvážia postaviť Izraelu čelne, operujúc v operačných mobilných skupinách."

"Konečné riešenie" - kde sme to už počuli?

Konečné riešenie otázky Hizballáhu, ako aj palestínskych území, je mimo moci Izraela, a to aj napriek neľudskej krutosti a prekračovaniu všetkých prípustných právnych hraníc, ktorých sme svedkami za posledný rok. Vyostrenie situácie na Blízkom východe je v záujme volebného štábu Donalda Trumpa , ktorý môže demokratickej administratíve opäť vyčítať, že v otázkach medzinárodnej politiky strčí hlavu do piesku.

Navyše, samotná stratégia islamského sveta zahŕňa zničenie Izraela nie víťazným pochodom do Tel Avivu, ale v dôsledku vytvorenia neznesiteľných životných podmienok pre jeho občanov s cieľom prinútiť ich odísť do iných krajín.

Úloha USA v konflikte

Spojené štáty môžu vyvinúť tlak na Izrael, napríklad hrozbou zníženia podpory, ak Tel Aviv prejde na väčšiu vojenskú operáciu v Libanone. Hoci počas prezidentských volieb v samotných Spojených štátoch je pre Biely dom z mnohých dôvodov ťažšie efektívne spolupracovať so svojimi partnermi.

„Takýto konflikt vo väčšej miere nesie so sebou riziká najmä pre súčasnú demokratickú administratívu USA, a to aj vo vnútropolitickej sfére. V tomto prípade sa môže ocitnúť pod útokom sprava (s obvineniami z nedostatočnej podpory Izraela) aj zľava.

Z pohľadu zahraničnopolitických výziev trendy posledného roka naznačujú, že Washington sa snaží vyhnúť príliš veľkej eskalácii v regióne širšieho Blízkeho východu. Ale opäť, eskalácia okolo Libanonu by mohla mať aj určité potenciálne výhody pre Spojené štáty." Pripomína profesor Blinov podľa svpressa.ru.

Ruskú "plávajúcu smrť" zbadali pri pobreží Británie
Ruská hrozba pri brehoch Británie? - Briti videli ich plávajúcu smrť. Britské médiá upadajú do paniky. "Plávajúca ruská hrozba pri pobreží Anglicka?" - Spýtal sa britský časopis The Spectator, pričom obchodnú loď MV Ruby kotviacu neďaleko mesta... Čítať ďalej
30 | 09 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok