Zavraždenie Nasralláha by mohlo spustiť americko-iránsku vojnu
01 | 10 | 2024 I Ivan Brožík

Nateraz je viac ako reálna vojenská invázia Izraela do Libanonu. Iba tá bude stáť USA  maličkosť - takmer deväť miliárd dolárov. Lenže do hry veľmi pravdepodobne vstúpi aj jadrová veľmoc - Irán. Stuáciu sleduje spravodajský web svpressa.ru.

Izraelské ministerstvo obrany potvrdilo prijatie americkej tranže. Vyhlásenie prišlo po tom, čo palestínsky prezident Mahmúd Abbás kritizoval USA vo svojom prejave na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku. USA sú (právom) obviňované, že poskytli Izraelu "smrtiace zbrane, ktoré použil na zabitie tisícov nevinných civilistov, detí a žien".

Pentagon neotáľa, ak ide o zabíjanie

Tel Aviv dostal balík vojenskej pomoci práve včas na začatie pozemnej operácie proti Libanonu. Defense News píše, že tajná dohoda bola uzavretá po sérii uzavretých stretnutí na vysokej úrovni medzi izraelskými a americkými predstaviteľmi vo Washingtone. Američania veľmi dlho odhovárali svojho spojenca od rozpútania vojny na druhom fronte – severnom. Ale zrejme to nakoniec vzdali.

A zas Briti

Britský vojenský expert Urban Coningham z Royal United Services Institute (RUSI) tvrdí, že Izrael úplne presunul svoje vojenské úsilie z juhu na sever. Je to kvôli úspechom vojenskej rozviedky, ktorá dostala informácie o kontrolnom systéme Hizballáhu.

Náhoda? Netanjahu schválil zabitie Nasralláha z New Yourku

Operáciu proti Libanonu osobne schválil premiér Benjamin Netanjahu . Ihneď po vyhodení pagerov do vzduchu Izrael presunul 98. výsadkovú divíziu z pásma Gazy k severnej hranici. Potom, bez toho, aby sa Hizballáh spamätal, spustil Izrael raketovú kampaň proti Hizballáhu, pričom takmer denne útočil na južný Libanon a najmä Bejrút. Len za jeden deň, 23. septembra, zahynulo v dôsledku útokov v hlavnom meste krajiny viac ako pol tisícky civilistov.

Izrael používa v Libanone stratégiu, ktorú predtým používal v Palestíne – „šok a hrôza,“ hovorí britský expert. 

"Netanjahu verí, že teraz je jeho najlepšia šanca poraziť Hizballáh prostredníctvom ďalších raketových útokov a atentátov," povedal Coningham.

O čom, sa už u nás nepíše

V pozemnej operácii proti Hamasu izraelská armáda stratila takmer 10-tisíc ľudí, píše vplyvný denník Yedioth Ahronoth. Toto je celkový počet zabitých, zranených a nezvestných. Straty obrnených vozidiel IDF presiahli 750 jednotiek, uvádzajú noviny Maariv.

Súčasná situácia a riziko novej vojny

V takýchto podmienkach Netanjahu a jeho generáli naliehavo potrebovali nové vojensko-politické víťazstvo, ktoré by bolo možné predstaviť spoločnosti unavenej nekonečnou vojnou. A USA budú ochotne financovať pozemnú operáciu proti Libanonu.Jedinou skutočnou pákou, ktorá je k dispozícii na vyvíjanie tlaku na židovský štát, je zapojenie celej „osi odporu“, ktorá zahŕňa skupiny v Jemene, Sýrii, Iraku, Afganistane, Bahrajne a ďalších krajinách Blízkeho východu.

V súčasnej realite by to mohlo vyústiť do rozsiahlej iránsko-americkej vojny, v ktorej budú strany konať prostredníctvom svojich satelitov.

Obrovská chyba ukrajinského vrchného velenia. Bývalý dôstojník prehovoril
Čo škodí ukrajinskej armáde? Podľa jedného z bývalých ukrajinských dôstojníkov ide o jedno z bizarných manažérskych rozhodnutí urobených niekde na najvyšších úrovniach velenia. Medzitým je Čína opäť na vzostupe, píšu české Parlamentní... Čítať ďalej
29 | 09 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok