Obrovská chyba ukrajinského vrchného velenia. Bývalý dôstojník prehovoril
29 | 09 | 2024 I Gabriela Fedičová

Čo škodí ukrajinskej armáde? Podľa jedného z bývalých ukrajinských dôstojníkov ide o jedno z bizarných manažérskych rozhodnutí urobených niekde na najvyšších úrovniach velenia. Medzitým je Čína opäť na vzostupe, píšu české Parlamentní listy.

Bývalý ukrajinský dôstojník, ktorý vystupuje pod menom Tatarigami_AU na sociálnej sieti X, tvrdí, že Ukrajinci dostávajú 30 000 regrútov mesačne. To je relatívne veľa. Ale iba na prvý dojem. Tatarigami poukázal na to, že do nových jednotiek sú prideľovaní novo vycvičení vojaci, zatiaľ čo skúsené jednotky bojujúce na fronte, vrátane tvrdých bojov pri Vuhledare, postupne miznú. Stále viac a viac veteránov zomiera skôr, ako môžu odovzdať svoje bojové skúsenosti nováčikom. A to je veľký problém. Aspoň tak to vidí Tatarigami.

„… Po absolvovaní výcviku sú noví regrúti často pridelení do novovytvorených brigád, aj keď mali referenciu od inej jednotky, ktorá ich naverbovala. Výsledkom je, že skúsené brigády, ako napríklad 72., ktorá teraz bojuje v plnej sile pri Vuhledare, bojujú od prvého dňa nepriateľských akcií, strácajú svoje veteránske jadro bez toho, aby riadne odovzdali skúsenosti čerstvým regrútom, pretože väčšina je nasmerovaná na nové jednotky. Problém skrátka nie je v nedostatku ochotných Ukrajincov, čísla v nábore stúpajú, ale skôr v bizarnom manažérskom rozhodnutí niekde na vrchole," napísal Tatarigami.

"Našťastie Rusi robia rovnaké chyby od roku 2022 a vytvorili množstvo nefunkčných jednotiek," dodal po chvíli.

Čínsky minister zahraničných vecí Wang Yi medzitým varuje pred ďalšou eskaláciou ruskej agresie na Ukrajine

"Najvyššou prioritou je zaviazať sa k nerozširovaniu bojiska, žiadnej eskalácii bojov a žiadnej provokácii zo strany a obhajovať čo najskoršiu deeskaláciu situácie," povedal čínsky minister zahraničných vecí pre AFP počas Valného zhromaždenia OSN. Vyhlásenie prevzal aj Kyiv Post. Čína je podľa neho ochotná hrať úlohu sprostredkovateľa a nemá v úmysle využiť situáciu na dosiahnutie žiadnych sebeckých ziskov.

Kyiv Post však pripomenul, že čínska podpora ruského obranného priemyslu zohrala významnú úlohu pri zmene dynamiky bojiska na Ukrajine v prospech Moskvy, keďže Číňania pomáhali Rusom presadzovať moderné technológie v čase, keď Západ uvalil sankcie na Rusko.

The Times 27. septembra informovali, že západní predstavitelia odhalili, že bližšie nešpecifikovaná spoločnosť Čínskej ľudovej republiky (ČĽR) posiela do Ruska množstvo vojenských dronov na testovanie a možné použitie ruskými silami na Ukrajine. Západný predstaviteľ uviedol, že ČĽR podpísala dohodu s Ruskom v roku 2023 a že existujú "jasné dôkazy, že spoločnosti ČĽR dodávajú Rusku smrtiace zbrane na použitie na Ukrajine". Informácie zachytil aj Inštitút pre štúdium vojny (ISW) so sídlom vo Washingtone.

"Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken 27. septembra uviedol, že zhruba 70 percent ruského dovozu obrábacích strojov a 90 percent dovozu mikroelektroniky pochádza z ČĽR a Hongkongu a že Rusko používa tento dovoz na výrobu rakiet, obrnených vozidiel a munície," dodal ISW.

HYGIENICI V POZORE! Nebezpečná potkania choroba! V Česku už majú prvý prípad
Hygienici sú v Čechách v pozore! Zaznamenali prvý prípad leptospirózy, takzvanej potkanej choroby. Nakazený muž je v nemocnici! Leptospirózou sa nakazil v Moravskosliezskom kraji štyridsaťšesťročný muž, počas povodní, keď sa dostal do kontaktu s... Čítať ďalej
29 | 09 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok