HYGIENICI V POZORE! Nebezpečná potkania choroba! V Česku už majú prvý prípad
29 | 09 | 2024 I Gabriela Fedičová

Hygienici sú v Čechách v pozore! Zaznamenali prvý prípad leptospirózy, takzvanej potkanej choroby. Nakazený muž je v nemocnici!

Leptospirózou sa nakazil v Moravskosliezskom kraji štyridsaťšesťročný muž, počas povodní, keď sa dostal do kontaktu s kontaminovanou vodou. Teraz je v nemocnici. Leptospiróza sa šíri močom nakazených zvierat, ako sú hlodavce, psy, hospodárske zvieratá či divá zver.

O prípade podľa portálu Topky informovala hovorkyňa Štátneho zdravotného ústavu Štěpánka Čechová.

"Muž si pravdepodobne lokol záplavové vody, ale infekcia sa mu mohla do tela dostať aj iným spôsobom, napríklad poranenou pokožkou. Jeho stav si zatiaľ stále vyžaduje pobyt v nemocnici. K lekárovi prišiel až jedenásty deň od pobytu vo vode a sťažoval sa na bolesti nôh, poruchy chôdze, slabosť a zmätenosť. Vyšetrenie krvi následne ukázalo leptospirózu. Liečený je antibiotikami. S ohľadom na súkromie pacienta nemožno poskytovať žiadne bližšie informácie," uviedli hygienici.

Upozornili tiež, že leptospiry môžu byť prítomné ako v povodňovej vode, ktorá splachuje výkaly, tak v bahne a usadeninách, a to aj po zaschnutí a preto je nevyhnutné dodržiavať úzkostlivo hygienu, umývať si ruky a používať ochranné pomôcky.

"Krajská hygienická stanica je stále v teréne v zaplavených oblastiach a vykonáva šetrenie. Aj v súvislosti s touto prvou nákazou informujeme ľudí, aby si starostlivo strážili zdravotný stav. Je dôležité poznamenať, že leptospiróza nie je prenosná z človeka na človeka, teda netreba hľadať kontakty chorého, ale je nutné opakovať a zdôrazňovať prevenciu úzkostlivým dodržiavaním hygieny a požívaním ochranných pomôcok, "povedala podľa portálu Topky riaditeľka moravskosliezskych hygienikov Zuzana Babišová.

Chorobu prenášajú myši a potkany a najdôležitejšia je hygiena rúk. Čistá voda a mydlo, prípadne dezinfekcia. 

Baktéria sa do tela môže dostať ústami, cez drobné poranenia, oderky na koži, alebo ju môžeme vdýchnuť s prachom z vyschnutých usadenín.

Infekcia sa prejavuje spočiatku podobne ako chrípka a zle sa rozoznáva. Sprevádza ju vysoká horúčka, netrvá dlho a máva dobrú prognózu. Ale môže mať aj ťažšiu formu so zápalom mozgových blán a hroziacim rýchlym zlyhaním orgánov.

Z trhu SŤAHUJÚ obľúbenú sladkosť
Metro Cash & Carry zverejnilo dôležitý oznam. Informovalo o stiahnutí jednej zo sladkostí z predaja. Ide o veľmi obľúbenú sladkosť, ktorú môžete mať doma aj Vy. Čo objavili? „Dôvodom stiahnutia je chýbajúce označenie v slovenskom jazyku.... Čítať ďalej
29 | 09 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok