Ruské bombardéry zlikvidovali protivzdušnú obranu Odesy
28 | 09 | 2024 I Ivan Brožík

Hlavným cieľom masívnych náletov boli najnovšie ukrajinské radary. "Teraz už neexistujú žiadne prekážky pri bombardovaní Odesy a iných prístavov", píše svpressa.ru.Ukrajinské vojenské zariadenia vo vodách Čierneho mora a Dunaja sa stali terčom útokov, ktoré sa v takej intenzite už dlho nestali. Ruské rakety a drony zasiahli prístavy Odesa, Izmail a Reni, ktoré sa používajú na dovoz západných zbraní do Ukrajiny.

Okrem cieľov na Dunaji zasiahla silná paľba aj na ostrove Zmeiny v Čiernom mori. "Pracovali" na ňom ruské bombardéry Tu-22M3 vybavené riadenými strelami Kh-22. Ruské ministerstvo obrany útok nekomentovalo.Informácie pochádzajú z mnohých ruských a ukrajinských zdrojov.

Radarová obrana Ukrajiny od mora už neexistuje

Očití svedkovia hlásili, že na ostrove počuli výbuchy. Dôkazy, ktoré majú experti k dispozícii, naznačujú, že boli napadnuté ukrajinské radary a systémy protivzdušnej obrany. Neexistujú presné informácie o modeloch radarov a systémov protivzdušnej obrany, ktoré mohli ukrajinskí okupanti umiestniť na ostrov.

Domnienky

Mohli to byť radary včasného varovania a systém protivzdušnej obrany Tor, ktorých prítomnosť potvrdzujú satelitné snímky. Okrem toho bola potvrdená prítomnosť systémov protivzdušnej obrany s dlhším dosahom, schopných pokryť južné oblasti Odeského regiónu. Porážka týchto objektov je dôležitá najmä pre kontrolu nad Čiernym morom. Preto bol na takúto misiu použitý Tu-22M3.

Výkonný bombardér na ťažké misie

Ide o nadzvukový strategický bombardér s dlhým doletom, tretiu a najpokročilejšiu verziu rodiny. Výkonné motory (turbofan NK-25) umožňujú lietadlu dosiahnuť maximálnu rýchlosť 2,05 Mach vo veľkých výškach. Nosnosť je impozantná - Tu-22M3 je schopný niesť až 24 ton munície, vrátane bômb s voľným pádom a riadených striel, j tých so špeciálnym nábojom.

Krížové strely s dlhým doletom (LCRCM) Kh-22 sú široko používané v zóne Severného vojenského okruhu. Sú obzvlášť dobré na zasiahnutie veľkých námorných cieľov. Sovietsky bombardér vybavený takýmito raketami (vyvinutými už v 60. rokoch 20. storočia) bol na Západe prezývaný „vrah lietadlových lodí“.

Počas počiatočnej fázy letu je Kh-22 riadený systémami bombardéra a následne sa prepne na vlastný palubný radar alebo naprogramované snímky a mapy pre autonómnu navigáciu.

„Synergia medzi letovým dosahom Tu-22M3 a rýchlosťou Kh-22 vytvára impozantnú kombináciu na zasiahnutie vysokohodnotných cieľov umiestnených hlboko za nepriateľskými líniami: radary, veliteľské centrá alebo odpaľovacie zariadenia rakiet.“ Píše citovaný zdroj.

Čierne more a Odesa sú teraz pred údermi zo vzduch bezbranné

Zničenie všetkých systémov včasného varovania na ostrove Zmeiny priamo ovplyvní obranyschopnosť Ukrajiny vo všetkých južných oblastiach Odeskej oblasti. Teraz môžu ruské ozbrojené sily bez premýšľania o možnosti odpočúvania zasiahnuť vojenské ciele ukrajinských ozbrojených síl v Čiernom mori a na pobreží.

Na amerických ponorkách sa našli úmyselne chybné zvary
Spoločnosť Newport News Shipbuilding podozrieva neznámych páchateľov z úmyselne chybne vykonaných zvarov na ponorkách v hodnote niekoľkých miliónov dolárov. Chybnú prácu odhalili interné systémy zabezpečenia kvality. Informuje foxnews.com. Už aj... Čítať ďalej
28 | 09 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok