Prehovoril premiér. Rozumie opozičnej nervozite. Veď boli pri všetkom (VIDEO)
28 | 09 | 2024 I Eka Balašková

Premiér Robert Fico (Smer-SSD) rozumie dnešnej hystérii Progresívneho Slovenska. Nie preto, že by sa s ňou nejako stotožňoval. Vysvetlil to tým, že PS Matovičovi plne asistovalo pri rozvrate štátu. Aj to je konštatovanie, ktoré premiér prezentoval počas svojho vystúpenia v NR SR pri prijímaní balíka konsolidačných opatrení.

Na úvod svojej odpovede Robert Fico poznamenal, že už pri vstupe do budovy NR SR cítil také napätie, aké si za dlhé roky pôsobenia v nej pamätá len ťažko. Nervozite na oboch stranách rozumie. Na strane vlády preto, lebo ani im nie sú nevyhnutné kroky príjemné, ale aj nervozite opozície, ktorá je pôvodcom potreby konsolidácie. Pripomenul nie len Ódora a jeho opatrenia, ktoré by priniesli likvidáciu sociálneho systému, ale aj MOM-ky, či nákup zdravotníckeho materiálu. Za to všetko bude treba niesť nie len politickú zodpovednosť.

Veď boli pri všetkom

„Ako je možné, že sa vyhadzovali miliardy a na čele oddelenia, ktoré sa nazýva Útvar hodnoty za peniaze, je poslanec za vašu politickú stranu,“hovorí Fico k progresívcom pýtajúc sa, ako je možné, že na ministerstve financií nik nehovoril o vyhodených miliardách.

„Ako je možné, že VšZP bačovala od buka do buka, ale poslanec za opozíciu tu sedí a tvári sa, ako keby s tým nemal nič spoločné, hoci sedel v dozornej rade,“ pripomína ďalej premiér.

Apel na koalíciu

„Hovorte to tej verejnosti, vy si nenechajte nalepiť na hlavu nejakú nálepku, že my sme snáď teraz zbojníci, ktorí musíme urobiť najhoršie veci na svete, pretože konsolidácia je nevyhnutná. Tá konsolidácia je nevyhnutná kvôli nim,“ozrejmuje Fico, podľa ktorého verejnosti treba pripomínať milióny eur, ktoré „rozd*bali“. Súčasná vláda však konsolidovať bude s plnou zodpovednosťou, bez toho, aby sa za to musela hanbiť.

Konsolidácia na spôsob PS

Premiér Fico pripomína situáciu spred takmer roka, kedy sa stretol so svojim predchodcom Ódorom – vtedy ešte nestraníkom, no už o chvíľu bol v PS, ktorý mu nechal na stole inšpiráciu, ako treba konsolidovať.

„Tak sme sa na to pozreli. Sedem miliárd škrtov. To by znamenalo totálnu devastáciu sociálneho štátu, akýchkoľvek benefitov, ktoré štandardne poskytujeme obyvateľom SR. Ale oni môžu všetko, oni môžu povedať, že DPH na Slovensku, bez akýchkoľvek výnimiek 25 percent,“ hovorí Fico. Ani jemu sa nepáčia tie zdvihnuté položky, no iné východisko zo situácie, ktorú pripravili vlády za tri roky, nevidí.

„Ale dohodli sme sa, že potraviny 5 percent, lieky 5 percent, ubytovanie 5 percent, gastro 5 percent,“ menuje premiér niekoľko ďalších päťpercentných položiek s tým, že je tam zahrnuté všetko, čo tam byť má. Snažia sa totiž aj o to, aby bola konsolidácia vyvážená aj sociálne, nie len ekonomicky.

„Keby som zobral ktorékoľvek opatrenie, ktoré navrhol pán Ódor v tom slávnom balíku, tak dnes táto krajina možno už ani neexistuje. Priatelia z opozície, minimálne povedzte slovenskej verejnosti, že konsolidácia musí byť,“ vyzval premiér spoza rečníckeho pultu. Slovenská verejnosť je podľa premiéra dostatočne vyspelá a vie, čo sa tu dialo počas uplynulého volebného obdobia.

Naliehavá prosba o pomoc. Ide o život
Život prináša rôzne situácie a aj tie najkrajšie dokáže v okamihu zmeniť na zúfalý boj o život. K nám do redakcie sa dostala prosba o darovanie krvi. Potrebuje ju mladá mamička, ktorej sa len pred pár dňami narodil syn – Leonard. Teraz ona sama... Čítať ďalej
28 | 09 | 2024 | Eka Balaskova

NKÚ a MOM-ky

Od predsedu NKÚ očakáva, že čoskoro predloží analýzu MOM-iek, čo podľa neho bola „iná habaďúra“.

„Ak si zoberieme, že 30-tisíc eur na mesiac, nebolo tam treba mať kvalifikovaný zdravotnícky personál a porovnáte to s nejakou ambulanciou, kde musíte mať lekára, zdravotnú sestru, pritom tá ambulancia dostáva polovičku v porovnaní s tými MOM-kami,“ upozorňuje premiér a nezabúda ani pripomenúť rodinné a priateľské prepojenia na toho, kto mal niekoľko sto MOM-iek.

A nie len MOM-ky

Tiež hovorí o potrebe pozrieť sa na nákup vakcín a nákupy zdravotníckych zariadení, čo nemôže skončiť pri tom, že vieme o prepojení trnavskej firmy, zabezpečujúcej zdravotnícky materiál na jedného z predsedov opozičných strán. „To jednoducho ako keby neexistovalo, ako keby to nebolo.“

„Je smutné, keď sa pozriem, koľko miliárd ste vyhodili na boj proti covidu a ešte zomrelo 21- tisíc ľudí, tak sa pýtam, aký tam je ten pomer a predovšetkým, kto za toto kedy bude niesť ešte nie len politickú, ale aj právnu zodpovednosť,“ uzavrel premiér.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok