Minister Tomáš o "Dankovej urazenosti"
28 | 09 | 2024 I Ivan Brožík/TASR

"Predseda SNS Andrej Danko v internej komunikácii uviedol, že ak nedostane funkciu predsedu Národnej rady SR, neprestane útočiť na stranu Hlas-SD aj za cenu, že by padla vláda." V diskusnej relácii STVR Sobotné dialógy to uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR a podpredseda Hlasu-SD Erik Tomáš. S alternatívou, že by situácia mohla dospieť k predčasným voľbám, podľa neho však Hlas-SD neráta.

"Tie ataky SNS sú dôsledkom urazenosti a 'ješitnosti' pána predsedu SNS za to, že nedostal post predsedu parlamentu," uviedol Tomáš s tým, že stupňovanie útokov prinútilo stranu Hlas-SD konať. "Je mi ľúto, že to takto torpéduje, verím, že sa Andrej Danko vráti za koaličný stôl," doplnil minister. Mrzí ho, že cieľmi atakov sú samotné návrhy zákonov, ktoré vyplývajú z programového vyhlásenia vlády. Je presvedčený, že situáciou sa musí zaoberať predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD). "On sám vie, že toto je dlhodobo neudržateľné," upozornil. O téme majú hovoriť na koaličnej rade.

Predčasné voľby nie sú v scenári koalície

Napriek priekom v koalícii Tomáš odmieta hovoriť o vládnej kríze. "Tá by nastala, ak by prestali prechádzať zákony v parlamente," zdôraznil. S alternatívou predčasných volieb Hlas-SD podľa jeho slov neráta. Naznačil tiež, že v súčasnosti už celkom neplatia slová premiéra o tom, že "buď bude predsedom parlamentu Andrej Danko, alebo ním ostane poverený Peter Žiga". Diskusia sa podľa neho posunula. "Nemôžem však o tom zatiaľ hovoriť, je to téma pre vnútornú diskusiu v koalícii," upozornil.

Viskupič vidí paralelu

Tomášov oponent v rozhlasovej debate, poslanec a podpredseda strany SaS Marián Viskupič priznal, že spory v koalícii začínajú pripomínať nezhody medzi Igorom Matovičom a Richardom Sulíkom. "Oni však deklarovali, že budú vládnuť inak," adresoval výčitku súčasnej koalícii. Vyjadril zároveň pochopenie pre postoj Hlasu-SD voči SNS a jej predsedovi. "Politika Andreja Danka je deštruktívna," skonštatoval. Ak budú spory pokračovať, nie je si istý, či má koalícia šancu vydržať celé funkčné obdobie.

Obaja diskutujúci odsúdili spôsob komunikácie a výrazy, ktoré použil poslanec Rudolf Huliak (SNS) voči poslankyni z PS Lucie Plavákovej. Zhodli sa tiež, že Huliak by sa mal Plavákovej ospravedlniť.

Šimečka mal divoké sny
Mladík fantazíruje. Vo svojej bezvýznamnosti na sociálnej sieti píše o slabosti predsedu vlády. A dáva za ňou naozaj veľmi predčasnú bodku. "Vláda Ficovej drahoty a chaosu. Takto si bude história pamätať 4. vládu Roberta Fica. Takto slabého sme ho... Čítať ďalej
28 | 09 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok