Andrej Babiš presvedčivo vyhral aj český senát - Hornú komoru parlamentu ČR
28 | 09 | 2024 I Ivan Brožík

"Andrej Babiš to opäť dokázal! Druhé kolo volieb do českého senátu sa skončilo drvivým víťazstvom ANO. Gratulujem! Brusel sa môže triasť, Patrioti prichádzajú!" Napísal komentár k výsledku českých volieb aktuálne na sociálnu sieť premiér Maďarska Viktor Orbán.

"Docent Břetislav Rychlík, plukovník Robert Šlachta, profesor Stanislav Balík alebo profesor Miroslav Bárta. Aj títo ľudia si k svojim titulom novo pridajú aj volenú pozíciu "senátor". Čo budú zmeny po tohtoročných voľbách znamenať pre ďalšie fungovanie hornej parlamentnej komory?" Pýta sa web parlamentnilisty.cz.

Obhajovali jedno kreslo, získali šesť

Hnutie ANO malo v druhom kole 18 kandidátov, nakoniec to vyzerá, že ich „premení“ tretinu. Šesť kresiel je pre klub hnutia významným prírastkom, najmä keď obhajoval iba jedno kreslo. No jeho držiteľ, doterajší predseda klubu Miroslav Adámek, v obvode Šumperk veľmi nečakane prehral.

Za hnutie ANO tak k dvojici úspešných z prvého kola prešli do Senátu traja kandidáti na Morave a traja v Čechách.

V Čechách ANO bodovalo v Ústeckom kraji, kde uspel lekár Ondřej Štěrba v Litoměřiciach a doterajší hajtman Ján Schiller v Tepliciach. Zostavu doplnil Jan Látka, ktorý v šumavskom obvode Domažlice porazil doterajšieho senátora z ODS.

Už z prvého kola malo ANO Janu Mračkovú Vildumetzovú v obvode Sokolov a Martina Bednára v jednom z obvodov v Ostrave. A jeho klub najskôr doplní aj Petr Vícha, sociálny demokrat, ktorý už po štvrtýkrát zvíťazil v Karvinej.

Klub ANO by tak mal mať celkom 14 mandátov.

Modré Čechy

Najsilnejším klubom však najskôr zostane frakcia ODS a TOP 09, aj keď doterajší počet 36 senátorov je už nereálny. Rovnako hnutie STAN, ktoré malo 18 mandátov, bude strácať. Značná časť jeho senátorov totiž pochádzala z volieb roku 2018.

ANO potiahla Morava

Zatiaľ čo ANO bodovalo na Morave a v horských oblastiach Čiech, vládna koalícia si pripisovala zisky v Prahe a jej okolí. V oblasti, ktorú politológovia niekedy označujú ako „modrú hrádzu“, tiahnucu sa od Liberca po České Budějovice neuspelo ANO ani v jednom obvode.

Biden už naštval aj "jastrabov" z Pentagonu - Politico
Do volieb v USA, ktoré budú mať pravdepodobne väčší vplyv na budúcnosť Ukrajiny ako akékoľvek očakávané rozhodnutie Bidena o obmedzení dodávok zbraní, zostáva menej ako šesť týždňov. Prezident Joe Biden a jeho najbližší spolupracovníci sú podľa... Čítať ďalej
28 | 09 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme.

Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok