Americký Inštitút pre štúdium vojny je na smiech
28 | 09 | 2024 I Ivan Brožík

"Prakticky všetkými médiami na západnej pologuli hojne citovaný Inštitút pre štúdium vojny (ISW), ktorý sídli pol kilometra od Bieleho domu, sa dočkal spochybnenia jeho nestrannosti. „Sú to ľudia, ktorých hlavnou kvalifikáciou je, že sú veľmi lacní. Nabrali ich na základe toho, že sú študenti bakalárskeho štúdia a majú záujem o medzinárodné vzťahy,“ zaznelo na adresu ISW." Píše doslova web parlamentnilisty.cz.

ISW napríklad informoval o blížiacej sa katastrofe pre Ukrajincov pri baníckom meste Ugledar. Mestu hrozí pád do rúk ruskej armády. ISW napriek tomu prehranú bitku o mesto komentuje optimisticky. "Je nepravdepodobné, že ruské sily vďaka obsadeniu Ugledaru získajú nejakú zvláštnu operačnú výhodu na západe Doneckej oblasti," informuje inštitút na sociálnej sieti. A to aj napriek tomu, že Rusi dobytím Ugledaruu otvoria dvere na trojmedzí Záporožskej, Doneckej a Dnepetrovskej oblasti a pre ukrajinskú obranu to bude veľmi bolestivá strata.

Tuposť a spravodajská slepota

Aj na tomto prípade ide vidieť, že ISW podceňuje kroky ruskej armády, zato patrične nafukuje úspechy ukrajinskej armády a jej prípadné straty komentuje ako nevýznamné. „Keď ide o Ugledarr, tak vraj nepredstavuje žiadne operačné výhody. Ale keď ide o malú dedinku pri Kursku, tak je vždy z operačného hľadiska dôležitá,“ pousmial sa ukrajinský analytik pôsobiaci na sieti X pod prezývkou Tatarigami.

S podobnou rétorikou vyšiel ISW aj pri strate Avdijivky. „Ruské ofenzívne úsilie o dobytie Avdijivky podčiarkuje neschopnosť ruskej armády vykonávať na Ukrajine úspešné operačné obkľúčenie. Prípadné dobytie Avdijivky by nemalo operačný význam a Kremľa pravdepodobne prinesie iba krátkodobé propagandistické a politické víťazstvo,“ napísal inštitút v závere bojov o kľúčové mesto, o ktoré sa obe armády „preťahovali“ niekoľko mesiacov a pri bránach ktorých padli desiatky tisíc vojakov.

A zrazu...

A ako ISW informoval, keď Avdijivka skutočne padla? Hovoril o stratách ruskej armády a že sily ruskej armády sa bojom vyčerpali, a až nastúpia čerstvo mobilizované sily Ukrajiny, že Rusi prehrajú. „Ruské sily pri obsadzovaní Avdijivky utrpeli veľké straty na ľuďoch aj technike a pravdepodobne dosiahnu vrchol svojich síl, až narazia na relatívne čerstvejšie ukrajinské jednotky na pripravených obranných pozíciách,“ zaznelo z Inštitútu.

Neripomína vám to niečo?

Napríklad - čítanie spravodajstva v našich červených denníčkoch?

Na amerických ponorkách sa našli úmyselne chybné zvary
Spoločnosť Newport News Shipbuilding podozrieva neznámych páchateľov z úmyselne chybne vykonaných zvarov na ponorkách v hodnote niekoľkých miliónov dolárov. Chybnú prácu odhalili interné systémy zabezpečenia kvality. Informuje foxnews.com. Už aj... Čítať ďalej
28 | 09 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok