Zajac sa postavil za Dolinkovú! "Nemohla urobiť nič," tvrdí
27 | 09 | 2024 I Bari Zajačková

Bývalý minister zdravotníctva Rudolf Zajac prekvapil svojím nečakaným vyjadrením na podporu súčasnej ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej. V rozhovore pre HNtelevíziu Zajac hovorí aj o tom, prečo považuje kritiku na adresu Dolinkovej za neférovú.

Nespravodlivá kritika?

"Som posledný, kto by ju hájil, lebo dokopy neurobila za rok nič. Pre mňa však otázka stojí, či mohla niečo urobiť a tu hovorím, že nemohla," vyhlásil Zajac v prekvapivom vyjadrení. Podľa jeho slov sú podmienky, ktoré Dolinkovej stanovili v rámci koaličnej zmluvy a Programového vyhlásenia vlády, nesplniteľné.

Nemožná misia pre ministerku

Zajac pritom použil nezvyčajné prirovnanie: "Tie podmienky, ktoré jej stanovili, aj v rámci koaličnej zmluvy a Programového vyhlásenia vlády, sú také, ktoré by nevedel splniť ani kríženec Einsteina s Old Shatterhandom.

Politický rozmer kritiky

Exminister tiež upozornil na politický aspekt celej situácie. "Dolinková je podpredsedníčkou strany Hlas a to by malo v koalícii niečo znamenať," pripomenul Zajac. 

Nečakaná obhajoba

Hoci Zajac priznáva, že Dolinková za rok vo funkcii "dokopy neurobila nič", jeho obhajoba prichádza v čase, keď premiér Robert Fico naznačil možnú výmenu na poste ministra zdravotníctva.

Zdravotníctvo je bez koncepcie

Zajac vo svojom hodnotení zašiel ešte ďalej a poukázal na dlhodobé problémy slovenského zdravotníctva. "Pravda je taká, že Dolinková sa v podstate nelíši od mojich nástupcov," uviedol bývalý minister. "Od môjho odchodu z ministerstva v roku 2006 neexistuje žiadna ucelená koncepcia zdravotníctva. Každý minister prichádza s vlastnými nápadmi, ale chýba kontinuita a dlhodobá vízia," dodal Zajac.

Toto vyjadrenie poukazuje na hlbší systémový problém v slovenskom zdravotníctve, ktorý presahuje pôsobenie jednotlivých ministrov. Zajac tak nepriamo naznačil, že kritika smerovaná výhradne na Dolinkovú môže byť krátkozraká a nespravodlivá, keďže problémy v rezorte sú dlhodobé a komplexné. 

Progresívci v slepej uličke? Kritizujú konsolidáciu, ktorú sami nevedia navrhnúť! (VIDEO)
Po tom, ako vláda pred týždňom predstavila najväčší konsolidačný balík v histórii Slovenska, europoslanec Erik Kaliňák (Smer-SSD) si povedal, že keďže nemá ekonomické vzdelanie, ani skúsenosti na mudrovanie v téme, bude sa držať bokom a... Čítať ďalej
27 | 09 | 2024 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok