Vraj nie sú premnožené? Muž za noc stretol 20 medveďov (VIDEO)
27 | 09 | 2024 I Eka Balaskova

Na sociálnych sieťach ste možno zachytili videá od človeka, ktorý sa prezentuje, ako Medvedí lesný duch. Videá Petra Mydliara sú fascinujúcim nahliadnutím do života našej najväčšej šelmy. Sú však aj dôkazom tvrdenia o premnožených medveďoch. Pre MY Liptov hovorí, že v priebehu jednej noci sa mu podarilo natočiť aj dvadsať medveďov.

Mydliar v rozhovore pre MY Liptov vysvetlil, prečo vzniklo „meno“ Medvedí lesný duch, ale aj to, ako on sám vníma našu najväčšiu šelmu. Na svojich videách z fotopascí prináša neprikrášlenú silu prírody a podotkol, že medveď rozhodne nie je žiaden ťarbavec, hoci bežne tak na nás svojim komótnym správaním pôsobí. Počas jednej noci v blízkosti kukuričného poľa zachytil dvadsať jedincov.

Prečo lesný duch

„Ten neoznačuje mňa, skôr prírodné územie, na ktorom sa vyskytuje medveď a takéto miesta majú svoju zvláštnu atmosféru. V človeku vzbudzuje bázeň a pokoru voči prírode a tajomstvám života,“ hovorí pre MY Liptov Mydliar, ktorý svoje videá z Liptova, Turca, ale postupne aj zo Spiša, robí pomocou fotopascí.  K divákovi sa tak dostávajú zábery zo života divočiny bez civilizačných ruchov.

Hlas ľudu: Huliak(iáda) zatienil(a) náboje
Počula som, že včerajší cirkus v parlamente mal zakryť problémy s konsolidačným balíčkom. Ja si myslím, že v tieni cirkusu a huliakiády zostalo niečo iné. Náboje. Jeden pre premiéra a jeden, aj s výhražným listom, pre prokurátora. Nie Plavákovej... Čítať ďalej
26 | 09 | 2024 | Mária Škultétyová

Ako vníma medveďa

„Medveď je pre mňa zviera, ktoré oplýva veľkou silou, je na vrchole potravinového reťazca. Aj napriek tomuto faktu musí byť opatrný, aby sa mu nič nestalo, pretože príroda každého tvora nekompromisne skúša, či je schopný prežiť,“ hovorí Mydliar a dopĺňa, že medveď je aj symbolom samostatnosti.

Ako vyzerajú jeho videá

„Na začiatku videí väčšinou poviem pár slov k záberom, ktoré budú nasledovať, potom už cez zábery rozpráva samotná príroda. Myslím, že to je plne postačujúce na to, aby cez video na diváka pôsobil jej regeneračný pokoj bez zbytočných príkras. Civilizačných ruchov, aj komunikačných šumov je všade navôkol dosť a ako protiváha môže byť niečo, čo nás upokojí, utíši a v uponáhľanej dobe spomalí,“ poznamenáva Medvedí lesný duch s tým, že ak je niečo dokonale prepracované, nemusí to mať kvalitný obsah.

Žiaden ťarbavec

Mydliar na záberoch z fotopascí nachádza množstvo fascinujúcich záberov. Na jednom z nich zachytil medveďa prebiehajúceho z hora nadol po dlhej strmej lúke riadnou rýchlosťou.

„Keby mal za rovnakých podmienok utekať človek, za pár sekúnd by neudržal rovnováhu a spadol by. Ak som stretol medveďa naživo, väčšinou sa snažil čo najskôr opustiť priestor. Raz som ho vyplašil na veľmi krátku vzdialenosť a on začal utekať dole svahom podo mnou, až odletovali skaly a rozrušene pri tom fučal. Keď medveď chce, je samozrejme veľmi rýchly,“ doplnil Mydliar.

20 medveďov za noc

Mydliarova fotopasca v priebehu jednej septembrovej noci zachytila až dvadsať medveďov a to v blízkosti kukuričného poľa. Je to podľa neho prirodzené, aj medveď aj iná divá zver sa snaží dostať sa k potrave čo najjednoduchšou cestou a človek mu svojou poľnohospodárskou  činnosťou v krajine na to dáva vynikajúcu príležitosť.

Finančná injekcia pre Slovensko: MIRRI púšťa 94 miliónov do regiónov
Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR predstavilo dve nové výzvy, ktorými do regiónov presunie celkovo 94 miliónov eur v tomto roku. Informoval o tom vo štvrtok minister investícií Richard Raši (Hlas-SD). Ďalej... Čítať ďalej
26 | 09 | 2024 | Bari Zajačková/ TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok