Smutná správa! Zomrel významný slovenský historik
27 | 09 | 2024 I Ivan Mihale

V piatok ráno zomrel vo veku 82 rokov v Banskej Štiavnici historik umenia Bohumír Bachratý. TASR to potvrdila jeho manželka Eva Linhartová-Bachratá. Špecializoval sa na súčasné slovenské výtvarné umenie, európsku a výtvarnú kultúru 19. a 20. storočia.

Umelecký historik Bohumír Bachratý absolvoval v roku 1965 štúdium dejín výtvarného umenia na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského (UK) v Bratislave. Pracoval na Zväze slovenských výtvarných umelcov, v Ústave teórie a dejín umenia Slovenskej akadémie vied a prednášal na Filozofickej fakulte UK v Bratislave. Od roku 1963 sa venoval časopiseckej publicistike, od roku 1973 knižnej publicistike, vydal 46 titulov.

FOTO TASR - Andrej Galica | Z výstavy Nová maľba 2 Petra Horáka v UMELKE v Bratislave 2. apríla 2015. Kurátorom výstavy je Bohumír Bachratý (vpravo). Na snímke maliar a autor výstavy Peter Horák (vľavo).

Bachratý bol kurátorom takmer 1000 výstav slovenského i európskeho umenia doma a v zahraničí a spoluzakladateľom a kurátorom medzinárodných sympózií. Venoval sa detskej výtvarnej tvorbe. V rokoch 1996 až 2001 pôsobil ako umelecký manažér bratislavskej galérie NOVA, od roku 1990 bol kurátorom výstavného programu bratislavského divadla L+S. Žil striedavo v Bratislave a na Hornej Rovni pri Banskej Štiavnici.

Premiér odcestuje spolu s ministerkou Sakovou do J. Kórei. Poznáme dôvod
Pracovná cesta premiéra Roberta Fica (Smer- SSD) s ministerkou hospodárstva Denisou Sakovou (Hlas-SD) do Kórejskej republiky by mala priniesť potenciálnych partnerov Slovenska pri výstavbe novej jadrovej elektrárne. Robert Fico verí, že Južná... Čítať ďalej
27 | 09 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

 

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok