Prezident SR vyzdvihol význam Furdekovej knižnice v Amerike
27 | 09 | 2024 I Bari Zajačková/ TASR

Prezident SR Peter Pellegrini pricestoval vo štvrtok do mesta Cedar Rapids v americkom štáte Iowa, kde sa večer miestneho času stretol v Národnom českom a slovenskom múzeu a knižnici so zástupcami miestnej komunity Slovákov a Čechov. Prezrel si knižnicu rímskokatolíckeho kňaza, národného buditeľa a prvého predsedu Slovenskej ligy v Amerike Štefana Furdeka a otvoril výstavu fotografií slovenských krojov, ktoré zhotovil fotograf Martin Machaj, informuje osobitný spravodajca TASR.
        

Ako uviedlo Národné české a slovenské múzeum a knižnica, rodák s Trstenej Štefan Furdek je považovaný za najvýznamnejšiu osobnosť amerických Slovákov na prelome 19. a 20. storočia. Jeho knižnica obsahuje najväčšiu zbierku slovenských kníh, tlače a dokumentov v Severnej Amerike. Špeciálna zbierka je súčasťou akvizície knižnice ďalšieho kňaza, Matúša Jankolu, ktorý v USA v roku 1909 založil so schválením pápeža Pia X. slovenskú Kongregáciu sestier sv. Cyrila a Metoda.
        

"Je to skutočný skvost, je to náš spoločný slovensko-americký národný poklad," povedal v príhovore na adresu knižnice Pellegrini, pričom vyzdvihol jej kultúrny a vzdelávací význam. Podľa neho tvorí významnú súčasť kultúrnej diplomacie Slovenska.
        

Ako dar inštitúcii priniesol prezident mužský kroj z Očovej, bude to podľa neho už 69. kroj v jej zbierke.
        

Obrázky krojov prezentované na výstave sú najmä z regiónov, z ktorých väčšina Slovákov v 19. a v 20 storočí odchádzala do Ameriky. Podľa prezidentskej kancelárie tak majú potomkovia amerických Slovákov možnosť obnoviť si kontakty so svojimi koreňmi.
        Vrcholom Pellegriniho návštevy v Cedar Rapids bude piatkové odhalenie nového orloja na zrenovovanej hodinovej veži v štýle historických hodín na pražskej Staromestskej radnici. Orloj odhalí spoločne s českým prezidentom Petrom Pavlom.

Progresívci v slepej uličke? Kritizujú konsolidáciu, ktorú sami nevedia navrhnúť! (VIDEO)
Po tom, ako vláda pred týždňom predstavila najväčší konsolidačný balík v histórii Slovenska, europoslanec Erik Kaliňák (Smer-SSD) si povedal, že keďže nemá ekonomické vzdelanie, ani skúsenosti na mudrovanie v téme, bude sa držať bokom a... Čítať ďalej
27 | 09 | 2024 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok