Prečo SMER podal trestné oznámenie na Jaroslava Naďa
27 | 09 | 2024 I Ivan Mihale

Poslanci Národnej rady (NR) SR za Smer-SD podali na Generálnej prokuratúre SR trestné oznámenie na bývalého ministra obrany Jaroslava Naďa. Podozrievajú ho z prijatia úplatku 3,5 milióna eur pri poisťovaní štátneho majetku na rezorte obrany. Na tlačovej konferencii o tom vo štvrtok informovali poslanci Tibor Gašpar a Richard Glück (obaja Smer-SD). Naď na sociálnej sieti obvinenia odmietol.

Podpredseda Národnej rady SR (NR SR) Tibor Gašpar uviedol, že predseda bývalej OĽaNO Matovič v pléne NR SR vystúpil s „príhovorom“, ako chce súčasná vláda konsolidovať verejné financie. Očakávalo sa síce, že vystúpi, ako sám narábal s verejnými financiami ako predseda vlády, či ako minister financií.

„To, že nevie hospodáriť už všetci vieme, no opäť zopakoval niekoľkokrát, že politická strana SMER vraj rozkradla 30 miliárd zrejme nejakých fiktívnych, ktoré lietajú vo vzduchu a o ktorých nikto nič nevie. Keď tri roky vlastnil políciu s ministrom vnútra Mikulcom, s čurillovcami, so špeciálnou prokuratúrou, mal možnosť dokázať, kde tých 30 miliárd je, o ktorých neustále hovorí a opakuje vo vzťahu k verejným financiám. Ja však s istotou viem povedať, že tu máme vyše 24 miliárd dlh, ktorý vznikol v rokoch 20 – 23, počas jeho bačovania vo vedení štátu.“ T. Gašpar zdôraznil, že nie fiktívnych 30 miliárd, ktoré mal ukradnúť SMER, ale reálnych 24 milárd je vizitka Matoviča.Ten však mal okolo seba spolupáchateľov tohto dlhu, ľudí, ktorí sa na rôznych ministerstvách na tomto podieľali a kryli to.

Poslanec Glück vyhlásil, že podľa podozrení mohol Naď prijať úplatok od osoby označenej ako "inžinier Guláš". Odvolal sa na nahrávku, ktorú Zoroslav K. vo videu zverejnil. Z videa má vyplývať aj to, že informácie o úplatku má rezort vnútra už od novembra minulého roka. Gašpar vidí pri postupe orgánov činných v trestnom konaní v rôznych prípadoch dvojaký meter.

K J. Naďovi sa pýta, odkiaľ má peniaze na to, aby chodil po Slovensku a robil si kampaň. Nedávno vyšla informácia, že informátor s krycím menom „Myš“ mal poskytnúť vyšetrovateľom informáciu o tom, že osobe Jaroslav Naď, ako bývalému ministrovi obrany mal dať istý pán Guláš zo spoločnosti Respect Slovakia úplatok. „Inžinier Guláš osobe Jaroslav Naď odovzdal úplatok vo výške tri milióny eur za poistenie štátneho majetku,“ citoval.

Poslanci Smeru-SD svoje podozrenia opierajú o video konkurzného právnika Zoroslava K. "Počuli sme v nedávnych týždňoch, dňoch, príbeh o tom, že na ministerstve obrany došlo k poisťovaniu štátneho majetku a že na tomto poisťovaní sa zrejme nabalil pán Jaroslav Naď," uviedol podpredseda parlamentu Gašpar.

Naď prijatie úplatku odmietol

Naď na sociálnej sieti odmietol, že by úplatok prijal. "Chcem vyzdvihnúť jedinú pravdivú informáciu, ktorá tam zaznela, a to, že chodím do regiónov za ľuďmi, aj keď nie je pred voľbami," napísal v reakcii na tlačovú konferenciu poslancov Smeru-SD.

Polícia koná štandardne

Prezídium Policajného zboru informovalo, že vníma štvrtkové vyjadrenia poslancov a preto ubezpečuje verejnosť, že polícia koná štandardne vo všetkých prípadoch podozrenia zo spáchania trestného činu a postupuje zákonným spôsobom. "Môžeme potvrdiť, že aj v tomto prípade polícia koná, avšak vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie nemôžeme v tejto chvíli poskytovať žiadne čiastkové informácie," uviedlo. Polícia deklarovala, že tak, ako sa zaoberá každým trestným oznámením, bude sa zaoberať aj týmto. Orgány činné v trestnom konaní budú postupovať zákonným spôsobom a rozhodnú o ďalšom postupe.

Poslanci za SMER – SSD podali trestné oznámenie na generálnu prokuratúru na Jaroslava Naďa, očtk by teda mali konať konečne aj v prípade predstaviteľov bývalej vlády.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok