Poslanec MsZ v Bratislave: Hlasujte podľa svedomia, nie podľa Valla
28 | 09 | 2024 I Eka Balaskova

Predseda mestského koordinačného výboru KDH v Bratislave Ján Žatko upozornil, že poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Bratislave odignorovali upozornenie prokurátora na nezákonné konanie pri zvýšení dane z nehnuteľností. Žatko podľa agentúry SITA tvrdí, že je to facka občanom a demokracii.

Prokurátor GP už v minulosti upozornil na porušenie zákona o obecnom zriadení jedným z všeobecne zväzných nariadení. Jeho zrušenie už síce nepožaduje, no žiada poslancov bratislavského MsZ, aby sa podobných porušení zákona v budúcnosti vyvarovali. Žatko poukazuje na fakt, že protizákonne rozhodovali tí, ktorí zvolávali protesty proti podobným praktikám. Vyzval preto kolegov, aby sa neriadili príkazmi primátora, ale vlastným svedomím.

Porušili zákon

Mestskí poslanci podľa prokurátora Generálnej prokuratúry (GP) SR porušili zákon. Všeobecne záväzné nariadenie (VZN) podľa neho prijali bez riadneho legislatívneho procesu, v ktorom by sa k problému vyjadrila odborná a laická verejnosť. Práve to je v rozpore so zákonom o obecnom zriadení, informuje SITA. Prokurátor zrušenie VZN nepožadoval, keďže mestské dane už občania uhradili, upozornil však poslancov na to, aby sa v budúcnosti vyvarovali podobného nezákonného konania.

Konflikt záujmov alebo náhoda? Sporné výberové konanie v Metro Bratislava
Bratislavské metro sa opäť ocitlo v centre pozornosti. Tentokrát nie pre meškajúcu výstavbu, ale pre kontroverzné výberové konanie na post predsedu predstavenstva. Víťazkou sa stala Zuzana Kolman Šebestová, členka Team Vallo a petržalská... Čítať ďalej
25 | 09 | 2024 | Bari Zajačková

Vďaka komu prešlo sporné VZN

„Poslanci mestského zastupiteľstva upozornenie prokurátora na nezákonné konanie ignorovali a označili ho za nedôvodné. Za takéto uznesenie hlasovalo 28 poslancov, z toho 22 poslancov z poslaneckého klubu Team Bratislava, Progresívne Slovensko, Sloboda a Solidarita,“ upozornil Žatko, ktorý sa obáva o podobné porušovanie zákona poslancami MsZ aj v budúcnosti.

Presne tí, čo zvolávali protesty

„Je iróniou, že takéto hrubé porušovanie zákona pri správe vecí verejných ignorujú práve zástupcovia strán PS a SaS, ktoré zvolávali masové občianske protesty proti zrýchlenému legislatívnemu konaniu v NR SR v súvislosti s rušením špeciálnej prokuratúry,“dodal Žatko.

Mestský koordinačný výbor KDH v Bratislave vyzval poslancov MsZ Bratislavy riadiť sa svedomím a nie príkazmi primátora Matúša Valla.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok