Poslanci ukončili deň diskusiou k chýbajúcemu predsedovi parlamentu
27 | 09 | 2024 I Ivan Mihale/tasr

Piatkové rokovanie ukončili poslanci Národnej rady (NR) SR popoludní diskusiou k opozičnému návrhu zaradiť do programu aktuálnej schôdze voľbu nového predsedu NR SR. Návrh podali poslanci za PS. Parlament bude v rokovaní pokračovať v utorok (1. 10.), keď majú poslanci v druhom čítaní preberať konsolidačný balík.

"Súčasný stav je dlhodobo neudržateľný a nemá oporu v platnej právnej úprave, keďže zákon neupravuje možnosť dlhodobo poveriť jedného z podpredsedov Národnej rady zastupovaním predsedu Národnej rady v plnom rozsahu jeho kompetencií zvlášť v čase, keď mandát predsedu Národnej rady, ktorý podpredsedu poveril, zanikol," uviedli poslanci PS v odôvodnení uznesenia. Chcú, aby uznesením Národná rada vyhlásila voľbu predsedu parlamentu. Zároveň je tento stav podľa opozície prejavom neúcty k inštitúcii Národnej rady SR ako ústavného orgánu priamo voleného občanmi.

Parlament nemá predsedu po tom, ako bol Peter Pellegrini zvolený za prezidenta SR. Podľa koaličnej zmluvy patrí tento post Hlasu-SD, ktorá naň nominovala svojho podpredsedu Richarda Rašiho. Záujem oň mal aj predseda SNS Andrej Danko. Koalícii sa zatiaľ nepodarilo dohodnúť na novom šéfovi NR SR. V súčasnosti je poverený vedením parlamentu podpredseda NR SR Peter Žiga (Hlas-SD).

Soňa Ferienčíková: Ide len o diskreditáciu môjho partnera! (FOTO+VIDEO)
Ak niekto v kútiku duše veril, že pani Ferienčíková sa, pre dobro politickej kariéry svojho partnera Michala Šimečku, predsedu PS; aspoň trošku priblíži morálnym štandardom krajiny, v ktorej žije, zrejme sa mýlil. Práve naopak – na javisku nemá... Čítať ďalej
27 | 09 | 2024 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok