Po záplavách je tu ďalšia vlna. Tentokrát si dajte POZOR na komáre!
28 | 09 | 2024 I Bari Zajačková

Slovensko opäť čelí výzvam prírody, tentokrát v podobe premnožených komárov po nedávnych povodniach. Vláda však nezaháľa a promptne reaguje na vzniknutú situáciu. Ministerstvo životného prostredia v spolupráci s miestnymi samosprávami okamžite spustilo rozsiahlu akciu na elimináciu tohto nepríjemného hmyzu, informuje portál Imeteo.sk.

Moderné technológie v boji s komármi

V stredu bol do oblasti Devínskej Novej Vsi pri ústí rieky Morava do Dunaja vyslaný špeciálny vrtuľník. Tento stroj niekoľko hodín rozprašoval biologický insekticíd BTI, ktorý je účinný proti larvám komárov, no zároveň bezpečný pre ľudí, domáce zvieratá a užitočný hmyz. Ide o ukážkový príklad toho, ako môže moderná technológia efektívne pomôcť v boji s prírodnými kalamitami.

Ochrana zdravia občanov na prvom mieste

Odborníci varujú, že premnožené komáre môžu prenášať nebezpečné parazity, najmä na domáce zvieratá. Vláda však situáciu bedlivo monitoruje a prijíma všetky potrebné opatrenia na ochranu zdravia občanov i ich domácich miláčikov. Bratislavské úrady neustále sledujú oblasti s výskytom komárov a operatívne rozhodujú o ďalších postrekoch.

Zodpovedný prístup k životnému prostrediu

Je potrebné vyzdvihnúť, že pri boji s komármi sa dbá aj na ochranu životného prostredia. Postreky sa neaplikujú nad chránenými oblasťami ani nad zdrojmi pitnej vody. Hlavné mesto dokonca potvrdilo, že nepoužíva žiadne chemikálie, ktoré by mohli predstavovať zdravotné riziko. Tento zodpovedný prístup dokazuje, že ochrana občanov a ochrana prírody môžu ísť ruka v ruke.

Informovanosť verejnosti

Úrad verejného zdravotníctva pravidelne informuje verejnosť o výskyte komárov a dáva užitočné rady, ako sa pred nimi chrániť. Táto transparentnosť a snaha o edukáciu verejnosti je ďalším príkladom toho, ako vláda pristupuje k riešeniu problému komplexne a so všetkou vážnosťou.

Úrad aktuálne radí

"Primerane sa oblečte (dlhé rukávy, dlhé nohavice zakasané do ponožiek), použite vhodný repelent a bezprostredne po návrate domov si poriadne skontrolujte pokožku a kliešťa ihneď opatrne odstráňte," odporučil úrad.


Kliešťová encefalitída je akútne infekčné vírusové ochorenie, ktoré postihuje centrálnu nervovú sústavu. Okrem infikovaných kliešťov sa môže prenášať aj niektorými potravinami, pričom rizikové môžu byť najmä nepasterizované výrobky z kozieho a ovčieho mlieka. Dlhodobé následky ochorenia môžu byť rôzneho charakteru - bolesti hlavy, únava, porucha pamäti, koncentrácie, ochrnutie, v rizikových prípadoch sa môže skončiť úmrtím. Najúčinnejšou prevenciou proti ochoreniu je očkovanie.

Progresívci v slepej uličke? Kritizujú konsolidáciu, ktorú sami nevedia navrhnúť! (VIDEO)
Po tom, ako vláda pred týždňom predstavila najväčší konsolidačný balík v histórii Slovenska, europoslanec Erik Kaliňák (Smer-SSD) si povedal, že keďže nemá ekonomické vzdelanie, ani skúsenosti na mudrovanie v téme, bude sa držať bokom a... Čítať ďalej
27 | 09 | 2024 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok