Pellegrini a Pavel v USA odhalili orloj venovaný tamojším Slovákom a Čechom
27 | 09 | 2024 I Gabriela Fedičová/TASR

Prezident SR Peter Pellegrini spoločne s českou hlavou štátu Petrom Pavlom v piatok slávnostne spustili nový orloj na zrekonštruovanej veži na pôde Národného českého a slovenského múzea a knižnice v Cedar Rapids v štáte Iowa. Obaja prezidenti sem prišli z Valného zhromaždenia OSN v New Yorku, informuje osobitný spravodajca TASR.

"Slovensko je vďačné Spojeným štátom za to, že mnohým našim krajanom poskytli domov, presadzujúc prístup rozmanitosti," povedal v prejave Pellegrini pred zhruba tisíckou ľudí s dodatkom, že americkí Slováci a Česi si v USA mohli zachovať svoje tradície a kultúru.

Pripomenul, že v Spojených štátoch boli podpísané Pittsburská a Clevelandská dohoda, ktoré viedli k vzniku Česko-Slovenska. Slovensko a ČR sú dnes podľa neho moderné štáty so zdieľanými hodnotami, ktoré sú spoločne v EÚ, pričom s USA sú tiež spojencami v NATO.

Pavel v príhovore uviedol, že Národné české a slovenské múzeum sa časom transformovalo na významné centrum českej a slovenskej kultúry v USA. Vyzdvihol, že orloj spája českú technickú odbornosť a slovenské umenie.

Orloj je inšpirovaný historickými hodinami na pražskej Staromestskej radnici, avšak nejde o ich kópiu. Podobne ako v Prahe, aj v Cedar Rapids sa v dvoch oknách orloja strieda 12 figúrok. Kým v Prahe sú to postavy apoštolov, figúrky v Cedar Rapids približujú život Slovákov, Čechov, Moravanov a Slezanov v USA na prelome 19. a 20. storočia. Z dubového dreva ich vyhotovil slovenský sochár Andrej Haršány.

Šesť postavičiek predstavuje povolania – mäsiara, ľadára, baníka, farmára, kováča a obchodníka – a ďalších šesť figúrok znázorňuje krajanov v bežných životných situáciách: matku s dieťatom, pár tancujúci polku, dievča v kroji, rádovú sestru pôsobiacu ako učiteľku, členku telovýchovného spolku Sokol a akordeonistu.

Sochy museli mať presné rozmery, aby sa mohli v orloji otáčať. Majú výšku 117 centimetrov a šírku 42 centimetrov. Andrej Haršány ich vytvoril vo svojej dielni v obci Borová pri Trnave.

Ako povedal autor sôch pre TASR, zadanie dostal v marci tohto roku a v júli už museli byť figúrky prevezené do Spojených štátov. "Mal som jeden týždeň na jednu sochu," spresnil.

Astroláb a pohyb sôch riadia prostredníctvom softvéru z Prahy. Každú hodinu zaznie ako prológ úryvok zo symfonickej básne Vltava od Bedřicha Smetanu, potom odbíjajú hodiny, následne sa otvoria dvere a za zvukov hudby Antonína Dvořáka defilujú sochy.

Národné české a slovenské múzeum a knižnica oslavuje tento rok 50. výročie založenia. Hodinová veža pochádza z roku 1995, keď inštitúciu spoločne navštívili vtedajší prezidenti Slovenska Michal Kováč, Česka Václav Havel a Spojených štátov Bill Clinton. Ako napísali miestne noviny The Gazzette, zišlo sa tam vtedy približne 10.000 ľudí, najmä potomkov amerických Slovákov a Čechov.

Politológ sa zamýšľa nad PS: Ambície veľké, šance smiešne
Michal Šimečka (PS) sa na svojich tlačových besedách v snahe byť rázny roztraseným hlasom nie raz prezentoval názorom, že ak Robert Fico (Smer-SSD) nevie vládnuť, nech ide od toho a prenechá to Progresívnemu Slovensku, teda jemu. Šimečka (PS) sa... Čítať ďalej
27 | 09 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok