Nemecké tanky Leopard na Ukrajine utrpeli strašnú hanbu
27 | 09 | 2024 I Ivan Brožík

Nemecký tank "Leopard" na Ukrajine - to je hotová katastrofa - porážka za porážkou v plnom prúde. Počas úspešnej ruskej protiofenzívy v Kurskej oblasti už bolo zničených toľko Leopardov, že ich ukrajinské ozbrojené sily boli nútené stiahnuť opäť do tyla. Informuje svpressa.ru.

Ukrajinci sa pomocou obrnených vozidiel NATO pokúsili preniknúť na územie Gluškovského okresu v Sumskej oblasti. Leopardy 2A6 boli zničený útokom kamikadze dronov.

Masaker

Počas úspešnej ruskej protiofenzívy v Kurskej oblasti už bolo zničených toľko Leopardov, že ich ukrajinské ozbrojené sily boli nútené stiahnuť opäť do zálohy. 

Kým videá objavujúce sa bežne na sociálnych sieťach čoraz častejšie ukazujú ničenie iného tanku v oblasti Kursk – amerického M1A1 Abrams, Leopard 2A6 sa na bojisku objavuje čoraz menej. Tieto tanky, nasadené na frontovú líniu oveľa skôr, teraz Ukrajinci používajú čoraz menej.

Nemci svoj tank propagovali ako jeden z najnezraniteľnejších na svete

Vďaka pancierovaniu je vraj ideálny na obranné boje. Avšak ruská armáda kreatívne pristúpila k úlohe likvidácie „nemeckej beštie“.

Bezpilotné lietadlá hlásia v reálnom čase polohu a pohyb nepriateľských tankov a účinne pôsobia ako stráže na bojisku. Bezpilotné prostriedky dokážu určiť slabé miesta vo formáciách Leopard 2A6 a spustiť presné útoky. Používajú tiež ATGM Kornet, ktorý je špeciálne navrhnutý na prenikanie ťažkým pancierom.

Smutná štatiska - pre Nemcov

Vplyvná nemecká publikácia Merkur vypočítala, že spomedzi strát obrnených vozidiel NATO ukrajinských ozbrojených síl mnohé z nich dodalo Nemecko. Medzi stratami boli tanky Leopard 1 a Leopard 2, bojové vozidlá pechoty Marders a dokonca aj húfnice Panzerhaubitze 2000, ktorých posádky spravidla plnia svoje úlohy ďaleko za frontovou líniou.

K 24. septembru Nemecko poskytlo Ukrajincom 232 tankov. Vyplýva to zo zoznamu vojenskej podpory, zverejneného na webovej stránke nemeckej spolkovej vlády. Tento počet zahŕňa 120 bojových vozidiel Marder, 80 Leopard 1A5, 18 moderných Leopard 2A6 a 14 húfnic Panzerhaubitze 2000.

Zároveň, ako píše Merkur, Nemecko už prišlo o 48 obrnených vozidiel a minimálne jednu húfnicu. Buď boli úplne zničené alebo ťažko poškodené a boli brané ako trofeje. Napríklad Marder zajatý ukrajinským militantom bol vystavený na kopci Poklonnaja, kde skončil aj jeden z Leopardov.

Zo 120 bojových vozidiel pechoty Marder poslaných kyjevskému režimu sa už 32 (jedno zo štyroch) stratilo. Ale medzi Leopardom 2A6 sa stratilo až 13 z 18 dodaných.

Hoci ukrajinské ozbrojené sily dostali značné množstvo tankov západnej výroby, väčšinou ide o staršie modely, ako napríklad Leopard 1 a Leopard 2A4. Pokročilejší Leopard 2A6 je často vyhradený pre elitné jednotky, ako je 47. mechanizovaná brigáda.

"Mesiac a pol": Spojené štáty vydali vyhlásenie o konflikte na Ukrajine
Macgregor: bez amerických peňazí by sa konflikt na Ukrajine skončil za mesiac a pol Spojené štáty sú zodpovedné za predĺženie konfliktu na Ukrajine a smrť státisícov ukrajinských vojakov, uviedol bývalý poradca Pentagonu Douglas Macgregor v... Čítať ďalej
27 | 09 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme.

Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok