Erik Tomáš: Naprávame krivdu voči opatrovateľom (VIDEO)
27 | 09 | 2024 I Eka Balaskova

Slovenskí opatrovatelia ľudí s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP) v lete dostali od minulej vlády nepekný darček – opatrovateľský príspevok sa im síce zvýšil, no inými obmedzeniami bol výrazne krátený. Aktuálne minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) hovorí o náprave tohto problému.

Po tom, ako Simona Petrik a Veronika Veslárová (PS) v júli hovorili o Tomášovej samoľúbosti a arogancii pri riešení tohto problému, minister pripomenul, že toto nastavenie zákona je jednou z „nášľapných mín“, ktorá tu zostala pre súčasnú vládu a tiež avizoval, že ministerstvo práce v spolupráci s ministerstvom financií majú rozpracovanú spravodlivejšiu novelizáciu tohto zákona. V utorok 24. septembra avizoval nie len túto zmenu, ale prišiel aj s ďalšími, ktoré sa týkajú rodín s deťmi s ŤZP. Očakáva pritom, že zákon bude schválený v priebehu októbra.

Minister je babrák

Na prelome letných prázdnin poslankyne Petrik a Veslárová vo videu upozornili na problém krátenia príspevkov od štátu ľuďom, ktorí opatrujú osobu s ŤZP.

„Minister práce na naše upozornenia najskôr reagoval samoľúbo a vyhováral sa, teraz zmenil rétoriku a ide naprávať vlastné chyby. Môže sa rovno inšpirovať naším návrhom, ktorý máme pripravený na najbližšiu schôdzu parlamentu,“ napísala Simona Petrik pri videu, v ktorom aj s Veronikou Veslárovou hovoria o babráctve, za ktoré podľa nich môže práve súčasná vláda. Príspevky sa krátili v prípade, že dôchodok opatrovaného je vyšší, ako dvojnásobok životného minima. To spôsobilo, že mnohí opatrovatelia mali aj po zvýšení nižší príspevok.

Minister Tomáš hasí problémy bývalej vlády
Podľa Progresívneho Slovenska babráctvo tejto vlády pocítili tentokrát opatrovatelia ľudí s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP). Pred kameru sa postavili poslankyne Simona Petrik a Veronika Veslárová, aby vysvetlili, ako ony chcú toto babráctvo... Čítať ďalej
31 | 07 | 2024 | Eka Balašková

Žitňanskej dedičstvo

„Aktuálne krátenie opatrovateľských príspevkov nespôsobil žiaden zákon, či opatrenie z dielne ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny, ale bol to zákon z dielne bývalej vládnej koalície,“ reagoval minister Erik Tomáš s tým, že autorkou zákona bola Jana Žitňanská (dnes Demokrati). Tá ho podľa ministra nastavila tak, že hoci bol schválený už v r. 2022, účinnosť však nadobudol až v júli 2024. Už vtedy avizoval, že tento zákon prejde zmenami tak, aby bol pre túto skupinu občanov spravodlivejší.

Dobrá správa v ťažkých časoch

Erik Tomáš ešte v utorok, 24. septembra priniesol dobré správy pre ľudí odkázaných na opatrovanie a pre ich opatrovateľov.

„Ideme definitívne úplne zrušiť krátenie opatrovateľských príspevkov na základe príjmu odkázanej osoby a to pre všetkých opatrovateľov bez ohľadu na to, či sú v ekonomicky aktívnom veku, alebo v dôchodkovom veku,“informoval minister vo videu.

To však nie je všetko

„A zároveň ideme zdvojnásobiť príplatok k príspevku na opatrovanie zdravotne znevýhodnených detí zo sto na dvesto eur. Do tretice, nastavujeme efektívnejšie a lepšie odľahčovaciu službu, aby si rodičia takýchto zdravotne znevýhodnených detí mohli konečne aj riadne oddýchnuť,“ pokračuje Tomáš v dobrých správach s tým, že schválenie zákona očakáva v októbri.

Progresívci v slepej uličke? Kritizujú konsolidáciu, ktorú sami nevedia navrhnúť! (VIDEO)
Po tom, ako vláda pred týždňom predstavila najväčší konsolidačný balík v histórii Slovenska, europoslanec Erik Kaliňák (Smer-SSD) si povedal, že keďže nemá ekonomické vzdelanie, ani skúsenosti na mudrovanie v téme, bude sa držať bokom a... Čítať ďalej
27 | 09 | 2024 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok