Číňanom sa potopila pravdepodobne jadrová ponorka
28 | 09 | 2024 I Ivan Brožík

"Najnovšia čínska ponorka sa potopila. Môže obsahovať jadrové palivo, ale Peking všetko tají". Píše web lenta.ru. Ponorka sa potopila neďaleko Wu-chanu.

Najnovšia čínska jadrová ponorka sa potopila. Stalo sa to v lodenici neďaleko čínskeho mesta Wu-chan ešte v máji až v júni. Napriek tomu, že sa čínske úrady snažili túto skutočnosť utajiť, upozornilo na ňu množstvo amerických médií.

Čo vysvitlo najavo

Momentálne nie je známe, či v čase potopenia prevážala jadrové palivo, no novinári The Wall Street Journal (WSJ), ktorí o situácii aktuálne napísali, to nepopierajú. Je potrebné poznamenať, že s najväčšou pravdepodobnosťou nikto neodobral vzorky vody po havárii, pretože nič jej nenasvedčovalo. Okrem toho neexistujú žiadne informácie o možných obetiach a následkoch.

Dobre utajený incident

Zdroj informácie z ministerstva obrany USA poznamenal, že zatajovanie tejto skutočnosti čínskymi úradmi nie je prekvapujúce.

Okrem očividných otázok okolo štandardoch výcviku tento incident vyvoláva hlbšie otázky o vnútornej zodpovednosti a dohľade nad čínskym obranným priemyslom, ktorý je už dlho sužovaný korupciou. Peking túto informáciu zatiaľ nekomentoval. Úrady tvrdia, že situáciu nepoznajú.

Potopenú ponorku naposledy videli na vode v máji

Potopená loď bola ponorka triedy Zhou, prvé plavidlo svojho typu. Jeho tvorcom je štátna spoločnosť China State Shipbuilding Corp., postavili ju v lodenici Wuachang.

Naposledy ju na vode videli koncom mája

Ponorka bola pri móle na rieke Jang-c'-ťiang - tam sa vybavovala pred odchodom na more. Satelitné snímky naznačujú, že ponorku vyzdvihli zo dna začiatkom júna - vtedy boli v blízkosti miesta mimoriadnej udalosti zaznamenané veľké plávajúce žeriavy.

Moderné technológie na ponorke

Inovatívna štruktúra zahŕňala vylepšené technológie stealth, ktoré by sťažili detekciu plavidla aktívnymi a pasívnymi sonarami. Ponorka mala kormu v tvare X, čo jej malo umožniť lepšie manévrovanie.

Vojenský expert na situácii nič vážne nevidel

Podľa vojenského experta, plukovníka v zálohe Viktora Litovkina , je pokrok často spojený s neúspešnými chvíľami. Takéto situácie nazval „ nevyhnutnou cenou napredovania“.

Špecialista poznamenal, že ak sa ponorka, ako píšu médiá, skutočne potopila neďaleko od móla, nemali by byť problémy s jej zdvihnutím zo dna. Podľa jeho názoru tu nejde o konštrukčný problém, keďže pred dvoma rokmi mala Čína už šesť jadrových ponoriek. S najväčšou pravdepodobnosťou, vysvetlil Litovkin, tam bol ľudský faktor.


"Mesiac a pol": Spojené štáty vydali vyhlásenie o konflikte na Ukrajine
Macgregor: bez amerických peňazí by sa konflikt na Ukrajine skončil za mesiac a pol Spojené štáty sú zodpovedné za predĺženie konfliktu na Ukrajine a smrť státisícov ukrajinských vojakov, uviedol bývalý poradca Pentagonu Douglas Macgregor v... Čítať ďalej
27 | 09 | 2024 | Ivan Mihale

 

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme.

Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok