Vtáčia chrípka sa vracia. Chovatelia by sa mali mať na pozore
26 | 09 | 2024 I Eka Balaskova

Vtáčia chrípka. Strašiak, ktorý desí hlavne chovateľov hydiny na vidieku. V uplynulom týždni bol nahlásený nález na zavlažovacom kanáli v okrese Komárno. V rámci aktuálnej zimnej sezóny ide na Slovensku o prvý nález, informuje portál MY Nové Zámky.

Regionálna a potravinová správa (RVPS) podľa MY Nové Zámky odobrala vzorku a veterinárne laboratórium vo Zvolene potvrdilo vysoko patogénny kmeň vtáčej chrípky. RVPS preto nariadila niekoľko opatrení pre miestne chovy hydiny, ale aj pre chovateľov vtáctva v zajatí. V okrese Komárno to nebol v tomto roku prvý nález. Tento kmeň vtáčej chrípky je prenosný aj na človeka, je preto dobré poznať jeho prejavy.

Vírus bol potvrdený

Nález troch mladých labutí na zavlažovacom kanáli pri obci Lipové bol nahlásený ešte v piatok, 20. septembra. O tri dni neskôr bol v laboratóriu potvrdený vírus vtáčej chrípky, čo je v rámci tejto sezóny prvý nález.

„Inšpektor Regionálnej veterinárnej správy Komárno odobral jednu vzorku z uhynutej Labute veľkej. Odoslaná bola 20. septembra do Národného referenčného laboratória vo Zvolene, aby sa potvrdila alebo vylúčila aviárna influenza,"uviedol v liste Oskar Slivka, riaditeľ regionálnej veterinárnej a potravinovej správy Komárno. Veterinárnym ústavom Zvolen bol potvrdený vysoko patogénny kmeň vírusu vtáčej chrípky H5N1.

„Patologicko-anatomickou pitvou sa zistil hemoragický pľúcny parenchým, krvácaniny v hrudnej dutine, hemoragická enteritída a nastreknuté cievy na mozgu. Metódou PCR bola potvrdená HPAI H5N1," dodala veterinárna správa.

Najväčšia metalová show v histórii Slovenska - Iron Maiden prichádzajú!
Dnešným dňom sa spúšťa predaj vstupeniek na koncert legendárnej skupiny Iron Maiden v Bratislave. V nedeľu 1. júna 2024 odohrajú títo britskí heavymetalisti svoju najväčšiu koncertnú show doposiaľ a oslávia tak so svojimi fanúšikmi 50 rokov od... Čítať ďalej
26 | 09 | 2024 | Bari Zajačková

Okres Komárno sa tomu nevyhol ani na jar

Koncom januára v Zlatnej na ostrove uhynulo 150 kurčiat. Zlikvidovaných muselo byť 40-tisíc kusov h&diny. Následne bolo pri kanáli v Nesvadoch identifikovaných 27 uhynutých labutí, u ktorých bol identifikovaný rovnako vysoko patogénny vírus.

Miestni chovatelia majú problém

RVPS nariadila súpis všetkých chovov hydiny, ale aj všetkých vtákov chovaných na území obce Lipové, ale aj miestneho poľovníckeho združenia, ako aj miestnych chovateľov.

Regionálna veterinárna a potravinová správa nakázala vykonať niekoľko opatrení, vrátane súpisu všetkých chovov hydiny a iných vtákov chovaných v zajatí na území obce. Týkajú sa ako obce Lipové, tak i miestneho poľovníckeho združenia a všetkých miestnych chovateľov, povinnosť platí do 1. októbra.

Starostovia a chovatelia musia zabezpečiť biologickú bezpečnosť – dezinfekciu pri vstupoch a východoch z priestorov chovu hydiny a vtáctva všeobecne. Tiež je nutné zamedziť priamemu a nepriamemu kontaktu vtáctva chovaného v zajatí, s voľne žijúcimi, zvlášť vodnými druhmi vtáctva.

„Platí aj zákaz zhromažďovania hydiny alebo iných vtákov držaných v zajatí na veľtrhoch, trhoch, výstavách alebo iných podujatiach,"informoval Slivka.

Na čo si dať pozor?

Ak tiež prevádzkujete akýkoľvek chov hydiny, prípadné príznaky treba hlásiť RPVS. Medzi ne patrí znížený príjem potravy a vody, znížená produkcia vajec, ale aj na týždennú úmrtnosť chovaného vtáctva.

Ak patríte medzi poľovníkov, v danej lokalite, prípadne v infikovanom pásme zvýšte dohľad nad populáciami voľne žijúcich, predovšetkým voľne žijúcich vtákov. V prípade potreby ornitológov bude potrebné dohľadávanie mŕtvych, či chorých vtákov a ich výskyt tiež treba ohlásiť (v danom prípade) komárňanským veterinárom.

„Platí zákaz lovu voľne žijúceho vtáctva ako aj zákaz ho iným spôsobom odoberať z voľnej prírody, okrem prípadov, keď je to povolené príslušným orgánom na osobitné účely. Zároveň je zakázané vypúšťať pernatú zver zo zajatia do voľnej prírody," doplnil regionálny hygienik.

Škandál v Belgicku! Smrť Slováka bez vinníka?
Minister zahraničných vecí SR Juraj Blanár reagoval na rozhodnutie belgického súdu v kauze smrti slovenského občana Jozefa Chovanca. Podľa informácií od manželky zosnulého súd konštatoval, že išlo o "súbeh nešťastných okolností", za ktoré nikto... Čítať ďalej
26 | 09 | 2024 | Bari Zajačková

Patogén prenosný na človeka

Patogén, ktorý bol potvrdený pri Lipovom je prenosný na človeka. Prenos hrozí pri kontakte s infilovanou hydinou, či pri spracovaní takéhoto mäsa.

Podľa svetových štatistík v prípade ľudskej populácie o vyše 50-percentnej úmrtnosti. Vo svete sa týmto typom vtáčej chrípky nakazilo zhruba 850 osôb, z ktorých polovica mu podľahla.

Ako rozoznať príznaky u vtáctva

„Hlavnými príznakmi sú pri vtáčej chrípke strata plachosti, znížená aktivita a pokles, až zastavenie príjmu krmiva. Postihnuté vtáky sa zhlukujú pod tepelným zdrojom, majú našuchorené perie, nosnice častejšie kvokajú, klesá a zastavuje sa ich znáška,“informuje MY Nové Zámky.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok